Jeff Bezos a Bill GatesReuters
StoryEditor

Irónia, ktorej nikto nerozumie. Mestu, kde žijú Gates či Bezos, dochádzajú peniaze

07.07.2019, 21:30
Autor:
ČTKČTK
S viac ako tritisíc obyvateľmi je Medina siedmym najbohatším mestom, ktoré má poštové smerovacie číslo v USA.

Jeff Bezos a Bill Gates sú najbohatší ľudia na svete. Hodnota ich majetku presahuje sto miliárd dolárov. Bezosov Amazon má centrálu v Seattli a neďaleko Seattlu sídli aj Microsoft. Obaja miliardári majú domy v neďalekom malom meste Medina.

S viac ako tritisíc obyvateľmi je toto mesto siedmym najbohatším mestom, ktoré má poštové smerovacie číslo v USA. V roku 2017 tu stredná hodnota domu predstavovala 2,77 milióna dolárov a stredný príjem domácnosti 186 464 dolárov.

Irónia, ktorej nikto nerozumie

Pre celé USA bol stredný príjem domácnosti 60 336 dolárov. Aj napriek tomu mestu Medina dochádzajú peniaze - irónia, ktorej nikto nerozumie, píše CNBC.

Tak ako je možné, že domov najbohatších ľudí na planéte krachuje? Hlavný problém je v tom, že aj keď ceny domov v Medine rastú, príjmy nerastú rovnakou rýchlosťou, hovorí mesto.

"Možno je ťažké si predstaviť, že mesto nemá dostatok príjmov, aby udržalo súčasnú úroveň služieb, najmä v tejto hospodárskej situácii. Kým hodnota realít naďalej rastie, daňové príjmy mesta sa nezvyšujú v tandeme," napísal mestský spravodajca tento mesiac.

Môže za to zákon. Miestne samosprávy nemôžu zvýšiť svoje príjmy z daní o viac ako jedno percento bez toho, aby s tým súhlasili obyvatelia. Sadzba dane z nehnuteľnosti nie je však stanovená ako percento, aktuálne je 7,92 dolára z každých tisíc dolárov hodnoty majetku, hovorí šéfka financií mesta Julie Ketterová.

Z toho mestu patrí len 0,63 dolára. Ďalšie časti týchto peňazí získavajú miestne školy, prístav, okres, knižnica, zdravotnícka záchranná služba, povodňový fond, regionálna doprava a štátny školský fond.

Viac ako 130 miliónov za dom

Hodnota najdrahšieho domu v Medine je podľa kancelárie King County Assessors 131,239 milióna dolárov, hovorí Ketterová.

To je zrejme dom Billa Gatesa Xanadu 2.0, ktorý má okrem iného 24 kúpeľní a trampolínovú miestnosť. Daň z nehnuteľnosti v prípade tohto domu tento rok je 1 040 dolárov. Z toho mestu zostáva 83 318 dolárov.

Väčšina realít v Medine však nie je tak drahá. V tomto roku tak mesto z realitnej dane získa len 2,8 milióna dolárov. Jednopercentné zvýšenie mu prinesie dodatočných 28-tisíc dolárov, čo však nie je dostatok na to, aby to pokrylo rastúce výdavky.

Len náklady na požiarne služby stúpli tento rok o takmer dvojnásobok tejto sumy, píše miestny spravodajca. Kvôli zníženiu deficitu rozpočtu tak Medina nechá v novembri hlasovať o zvýšení dane z nehnuteľnosti natoľko, aby mala dostatok finančných prostriedkov na poskytovanie existujúcej úrovne služieb bez výrazných škrtov.

Ak by sa to nepodarilo presadiť, bude mať v roku 2020 mesto Medina rozpočtový deficit pol milióna dolárov a do roku 2025 dokonca viac ako tri milióny dolárov. To je dlhodobo neudržateľné.

Nepodarený daňový systém?

Fiškálny problém Mediny je názorným príkladom širšieho problému sa zdanením v štáte Washington, ktorý nemá daň z príjmu fyzických ani právnických osôb. Zákon o obmedzení rastu dane z nehnuteľnosti na jedno percento bol prijatý v roku 2001.

Najvyšší súd ho síce potom zrušil, v roku 2007 však bol znovu obnovený. Tento limit je však natoľko obmedzujúci, že môže ochromiť rozpočty miestnych samospráv. "Je potrebných viac dôkazov, že daňový systém Washingtonu je tak nepodarený, ako len môže byť? Dokonca aj najbohatšie mesto v štáte nie je schopné to vyriešiť," napísal novinár denníku Seattle Times Danny Westneat.

"Mesto s 3 200 (obyvateľmi) objavuje to, čo King County, Seattle a nespočet ďalších miest okolo vykrikujú už takmer dve desaťročia: matematika už nefunguje."

Dodal tiež, že počul, že v meste žijú naozaj dôležití ľudia a možno že teraz, keď aj ich mesto hovorí, že je vo veľkých ťažkostiach, sa tento problém dostane do väčšej pozornosti.

01 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 02 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu 03 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 04 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami 05 - Modified: 2024-02-19 07:05:56 - Feat.: - Title: Bezos predal akcie Amazonu a odišiel na Floridu. Gigantu sa darí, dvíha platy aj pre tisíce Slovákov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:37