Flickr/State Farm
StoryEditor

Mileniáli čelia rekordnej chudobe. Veria však, že budú milionári

01.06.2019, 00:00
Autor:
divdiv
Približne 22 percent z tých, ktorí sa narodili v rokoch 1981 až 2000, budú po svojom dvadsiatom roku pravdepodobne žiť v relatívnej chudobe.

Podľa najnovšieho prieskumu čelia britskí mileniáli rekordnej miere chudoby. Na vine je podľa správy vládna politika bývania a sociálnej starostlivosti. Zatiaľ čo mladí ľudia v Británii bojujú s chudobou, polovica amerických rovesníkov zase verí, že z nich raz budú milionári.

Približne 22 percent z tých, ktorí sa narodili v rokoch 1981 až 2000, budú po svojom dvadsiatom roku pravdepodobne žiť v relatívnej chudobe. To je vyšší podiel ako u akejkoľvek predchádzajúcej generácie, ktorú nadácia Resolution Foundation pozoruje. V tejto životnej etape bola pritom miera chudoby vždy nízka, pretože vysoký podiel ľudí pracuje.

Naopak ľudia v dôchodku sú na tom lepšie. Miera chudoby v povojnovej generácii "baby boomerov", ktorá teraz vstupuje do dôchodku, klesla na 15 percent. Ide o najnižší rekord. Napísal o tom britský denník Independent.

"Riziko chudoby býva najvyššie v ranom detstve alebo v neskoršom veku, kedy ľudia odchádzajú do dôchodku," hovorí výskumníčka Resolution Foundation Fahmida Rahmanová.

Mladí ľudia sa stávajú rizikovými

Takmer polovica predvojnovej generácie, ktorá bola v 80. rokoch a na začiatku 90. v dôchodku, žila v chudobe. Populačné ročníky, ktoré odchádzajú do dôchodku dnes, sú na tom vďaka ekonomike a politickým úspechom oveľa lepšie. Chudoba seniorov sa znížila o dve tretiny.

Zatiaľ čo zvýšenie štátnych dôchodkov znížilo chudobu starších ľudí, mladší ľudia v produktívnom veku a ich deti sa stávajú rizikovými. Dnes narodené deti budú na začiatku svojho života čeliť chudobe s oveľa väčšou pravdepodobnosťou než akákoľvek iná generácia za posledných 60 rokov, uvádza správa.

Predpokladá sa, že sa bude jednať o štyri z desiatich detí narodených v rokoch 2016 až 2020. To znamená, že budú žiť za menej ako 60 percent mediánu príjmu.

Na vine je podľa správy veľké zvýšenie nákladov na bývanie, ku ktorému postupne dochádzalo od osemdesiatych rokov. Tieto zmeny síce zvýšili hodnotu majetku baby boomers, ale mileniálom ukrajujú čoraz väčšiu časť ich príjmov, najmä potom tým, ktorí žijú v prenájme. Až 14 percent mileniálov vo veku 25 rokov žije v chudobe ešte predtým, než im vzniknú náklady na bývanie, následne je to 22 percent z nich.

Správa sa objavila len deň po tom, čo bola britská vláda nútená obhajovať svoju politiku. Labouristická strana totiž vyhlásila, že detská chudoba je teraz na úrovni humanitárnej katastrofy.

Bude zo mňa milionár

Zatiaľ čo v Británii riešia chudobu mileniálov, v USA zasa prehnaný optimizmus mladej generácie. Podľa prieskumu TD Ameritrade z roku 2018 si viac ako polovica amerických mileniálov alebo tých, ktorí sa narodili v rokoch 1984 až 1989, myslí, že sa z nich raz stanú milionári. Ako však ukazuje správa Brookings Institution, ktorú zverejnil denník The Economist, skutočnosť môže byť oveľa menej príjemná.

Ukázalo sa totiž, že medián bohatstva medzi mileniálmi v roku 2016 bol nižší ako medzi rovesníkmi v každom roku od roku 1989 do roku 2007. V roku 2016 bol napríklad o 25 percent nižší ako v roku 2007.

Mileniáli síce majú na trhu práce určité výhody v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami, musia ale čeliť aj niektorým nevýhodám. Majú teda síce lepšie vzdelanie a dlhší pracovný život, na druhú stranu sú oveľa viac zadĺžení a väčšina z generácie sa stále zotavuje zo vstupu do pracovného procesu na vrchole Veľkej recesie.

Mileniáli sú menej majetní než väčšina predchádzajúcich generácií v rovnakom veku. To podľa správy neveští nič dobré a rozhodne to nepodporuje ich myšlienku o tom, že budú milionári. Správa Brooking Insitutions navyše zistila, že oveľa menšie percento mileniálov môže byť považované za strednú triedu.

Problémy v budúcnosti môže spôsobiť to, že mladí ľudia začínajú šetriť neskoro na dôchodok. Podľa prieskumu je to vo veku 36 rokov. Experti pritom odporúčajú začať oveľa skôr, ideálne v 25 rokoch. Na svojom portáli o tom napísala finančná televízia CNBC.

01 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 02 - Modified: 2024-01-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Si mileniál a zdá sa ti, že v robote ťaháš aj za iných? Štúdia sa vyjadrila jasne - toto o terajších tridsiatnikoch zistila 03 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 04 - Modified: 2024-02-06 15:40:45 - Feat.: - Title: Ekvádorské zásahy proti násilnej trestnej činnosti menia krajinu na drogový štát 05 - Modified: 2024-02-06 15:14:52 - Feat.: - Title: Filipíny zaviedli potravinové poukážky na zníženie hladu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:13