Reuters
StoryEditor

Trump sa teší z ciel na čínsky tovar. Rád ich ponechá v platnosti

08.05.2019, 17:59
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty dnes oznámili, že od piatku zdvihnú clá na čínsky dovoz v ročnom objeme 200 miliárd dolárov na 25 zo súčasných desiatich percent.

Donald Trump rád ponechá v platnosti ciel na čínsky tovar, pretože ho teší, že podľa jeho slov Spojeným štátom ročne privádzajú do štátnej pokladnice viac ako 100 miliárd dolárov.

Americký prezident zároveň varoval Čínu, ktorej delegácia bude vo Washingtone vo štvrtok a v piatok pokračovať v obchodných rokovaniach, nech sa vzdá nádeje, že sa bude schopná na obchodných vzťahoch lepšie dohodnúť s prípadným víťazom prezidentských volieb z radov demokratov. "To sa nestane," napísal dnes Trump na twitteri.

"Dôvodom cúvania Číny a jej pokusu vyjednať zmeny v obchodnej dohode je úprimná NÁDEJ, že budú môcť 'vyjednávať' s Joeom Bidenom alebo s nejakým iným slabošským demokratom," napísal súčasný šéf Bieleho domu.

Spojené štáty dnes oznámili, že od piatku zdvihnú clá na čínsky dovoz v ročnom objeme 200 miliárd dolárov na 25 zo súčasných desiatich percent. Vyplýva to zo záznamu vo vládnom federálnom registri. Trump krok avizoval už v nedeľu.

Čínske ministerstvo obchodu v reakcii uviedlo, že ak USA dovozné clá skutočne zvýšia, siahne k "nutným odvetným opatreniam". Ak Washington clá zdvihne, bude to podľa Pekingu "hlboko poľutovaniahodné", pretože vystupňovaniu obchodného sporu nie je ani v záujme Číny, ani v záujme celého sveta.

Podľa zdrojov agentúry Reuters oboznámených s priebehom rozhovorov sa Čína snaží zmeniť skôr dohodnuté ustanovenia, ktoré určujú, ako by sa na ich základe mali upraviť čínske zákony.

To by predpokladalo zmeny v takmer každej z už uzavretých kapitol skoro 150-stranovej obchodnej dohody medzi Washingtonom a Pekingom.

Podľa agentúry Reuters zmeny požadované Čínou významne komplikujú uzavretie konečnej dohody v nasledujúcich dvoch dňoch, teda pred ohláseným zvýšením amerických ciel.

Čínsky vývoz sa v apríli podľa dnešných údajov čínskej colnej správy nečakane znížil, zatiaľ čo dovoz prekvapil prvým rastom za päť mesiacov. Export klesol medziročne o 2,7 percenta na 193,5 miliardy dolárov, import sa zvýšil o štyri percentá na 179,6 miliardy dolárov.

Intenzívnejšia bola obchodná výmena s Európou, naopak obchod s USA klesol o 15,7 percenta, informovala agentúra DPA. Za prvé štyri mesiace sa čínsky vývoz do Spojených štátov znížil o 9,7 percenta, zatiaľ čo dovoz amerického tovaru poklesol o 30,4 percenta.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:18