Reuters
StoryEditor

Do Bieloruska z Ruska už pritiekla čistá ropa, Transnefť záležitosť vyšetruje

29.04.2019, 16:04
Autor:
ČTKČTK
Rusko zatiaľ nekonkretizovalo, ako plánuje dostať kontaminovanú ropu z celého ropovodu.

Na hranici s Bieloruskom už dnes napoludnie miestneho času (11:00 SELČ) dotiekla ropovodom Družba čistá ropa, povedal podľa agentúry Reuters hovorca podpredsedu ruskej vlády Dmitrija Kozaka. Minulý týždeň sa do ropovodu Družba, ktorým tečie ropa aj na Slovensko, dostala ropa znečistená organickým chloridom, ktorý môže poškodiť rafinérie. Krajiny napojené na ropovod preto zastavili dovoz ruskej ropy.

"Ako bolo plánované, 29. apríla o 12.00 h (11:00 SELČ) dorazila na hraničný uzol ropovodu Družba Uneča," povedal hovorca Ilja Džus.

​Rusko v piatok uviedlo, že bude trvať dva týždne, než sa stabilizujú dodávky ropovodom Družba. Ropovod Družba sa v Bielorusku rozdeľuje na dve vetvy. Severná vedie do Poľska a Nemecka. Južná vedie cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka.

Zmiešajú čistú ropu s kontaminovanou?

Zdroj blízky kupcom ropy zo severnej vetvy agentúre Reuters povedal, že dodávky do Poľska a Nemecka stále stoja a neočakáva sa, že by boli v najbližšej dobe obnovené.

Problém s ropou sa objavil minulý týždeň, kedy nemenovaný ruský producent surovinu kontaminoval vysokými dávkami organického chloridu, ktorý sa používa na zvýšenie produkcie ropy. Pred transportom je však nutné ho z ropy odstrániť, pretože môže poškodiť rafinérie.

Rusko zatiaľ nekonkretizovalo, ako plánuje dostať kontaminovanú ropu z celého ropovodu. Ropovod Družba môže dodávať denne až jeden milión barelov ropy, čo je zhruba jedno percento globálneho dopytu. Námestník ruského ministra pre energetiku Pavel Sorokin v piatok novinárom povedal, že jednou z možností je zmiešať čistú ropu s kontaminovanou.

Transnefť záležitosť vyšetruje

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu uviedol, že prevádzkovateľ ropovodov Transnefť záležitosť vyšetruje. Naznačil, že kontamináciou by sa mohli začať zaoberať aj štátne orgány, vrátane tých činných v trestnom konaní.

S výpadkami dodávok ropy prostredníctvom Družby sú už z minulosti skúsenosti, a to najmä z 90. rokov. Prerušenie dodávok pritom malo najrôznejšie príčiny - od požiadavky ZSSR na platbu vo voľne zameniteľnej mene cez spory medzi Ruskom a Ukrajinou o výške tranzitných poplatkov až po zaplnené české zásobníky. Problémy s dodávkami občas pôsobilo aj počasie.

Ku kontaminácii ropy však v Rusku dochádza zriedka. Podľa obchodníkov sa vyšší podiel organického chloridu objavil v ruskej rope zhruba pred desiatimi rokmi, avšak znečistenie bolo oveľa nižšie.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:21