Reuters
StoryEditor

Čo najrýchlejšie znížiť dane. Francúzsko reaguje na protesty žltých viest

08.04.2019, 16:20
Autor:
ČTKČTK
Francúzsko rozhoduje o smerovaní krajiny.

Vo Francúzsku dnes začalo vyhodnocovanie celonárodnej diskusie o smerovaní krajiny, ktorú vláda vyhlásila v reakcii na protesty hnutia takzvaných žltých viest.

Premiér Édouard Philippe v prejave k zástupcom vlády, občanov a miestnych činiteľov uviedol, že občania dávali predovšetkým najavo nesúhlas s daňovou politikou vlády, a tá preto musí čo najrýchlejšie znížiť dane. Žiadne konkrétne opatrenia ale Philippe podľa agentúry AFP neoznámil.

Premiér tiež sľúbil rázne rozhodnutia. "Dospeli sme do situácie, kedy váhanie by bolo horšie ako omyl - to by bola chyba. Potreba zmeny je tak naliehavá, že akékoľvek spiatočníctvo, akákoľvek bojazlivosť by bola v mojich očiach neospravedlniteľná," povedal Philippe na záver svojho príhovoru v parížskom Grand Palais.

Celonárodná diskusia o smerovaní krajiny

Verejná konzultácia trvala cez dva mesiace. Nazhromaždilo sa 1,9 milióna internetových príspevkov, 16 tisíc "kníh sťažností", uskutočnilo sa zhruba 10 tisíc schôdzok a prezident Emmanuel Macrona viac ako 92 hodín diskutoval v regiónoch, píšu francúzske médiá.

Výsledkom iniciatívy má byť 1500 stranový súhrnný dokument, ktorý by mal byť hotový v polovici mesiaca. Potom chce Macron oznámiť prvé konkrétne opatrenia a s ďalšími krokmi plánuje postupne prichádzať do polovice leta, oznámil Elyzejský palác.

Macron vo svojom januárovom liste Francúzom vyhlásil štyri témy - ekológiu, dane, štátnu správu a demokraciu. Francúzi potom podľa denníka Le Monde sami prichádzali s ďalšími námetmi, ktoré sa týkali predovšetkým zdravia a dôchodkov. Migrácia sa medzi nimi toľko neobjavovala.

Reakcia na protesty žltých viest

S debatou prišiel kabinet v reakcii na demonštrácie hnutia takzvaných žltých viest proti vládnym daňovým a sociálnym reformám. Protesty začali vlani v polovici novembra.

​Diskusia začala na špeciálnych fórach v polovici januára a skončila v polovici marca. Macron potom ešte pokračoval v cestách do regiónov, kde diskutoval s miestnymi predstaviteľmi. Minulý štvrtok túto iniciatívu zavŕšil návštevou Korziky.

"Nič nebude ako predtým"

Protesty žltých viest, ktorých sa spočiatku zúčastnilo cez 280 tisíc ľudí, postupne ochabli, prvú aprílovú sobotu v celej krajine podľa ministerstva vnútra demonštrovalo len 22 tisíc ľudí.

Hovorkyňa vlády Sibeth Ndiayeová však v nedeľu sľúbila, že po skončení debaty "nebude nič ako predtým". "Je potrebné, aby sa ľudia viac podieľali na rozhodnutiach. Existuje tu tiež pocit nespravodlivosti, predovšetkým pokiaľ ide o dane, a na to je tiež potrebné reagovať," dodala.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:09