Reuters
StoryEditor

Supermoderné mesto za pol bilióna dolárov v ohrození. Vražda novinára môže projekt pochovať

26.03.2019, 17:30
Mesto Neom by malo vyrásť na pobreží Arabského zálivu ústiaceho do Červeného mora.

"Môžete sa pozrieť na tieto starodávne kopce a nevidieť nič," komentuje príjemný hlas veľkolepé zábery na západné pobrežie Arabského polostrova a pokračuje v dvojminútovom reklamnom spote na jeden z najveľkolepejších projektov saudskoarabského korunného princa Mohameda bin Salmána, ktorým nie je nič menšie než mesto budúcnosti Neom.

Neom, čo je kombinácia latinskej predpony "neo" (nový) a prvého písmena arabského slova "mustaqbal" (budúcnosť), by mal vyrásť na pobreží Arabského zálivu ústiaceho do Červeného mora, kde zatiaľ stojí len pár dovolenkových palácov kráľa Salmána. A malo by to byť skutočné mesto budúcnosti, ktoré sľubuje nezávislú ekonomickú zónu, energiu zo solárnych a veterných elektrární, a tým pádom nulové znečistenie ovzdušia a prostredia.

Voda sa tu bude desalinizovať zo zásob Červeného mora a doprava tu bude plne automatická a stopercentne ekologická.

Prisľúbené je aj centrum biotechnologického a nanotechnologického výskumu, skleníky na pestovanie čerstvých potravín alebo most preklenujúci Arabský záliv. Propagačné materiály skrátka pôsobia ako vytrhnuté zo sci-fi románu.

Rozpočet na vybudovanie mesta budúcnosti je odhadovaný na 500 miliárd dolárov a o financovanie by sa mali podeliť saudskoarabská vláda, ktorej ako zdroj poslúži jej suverénny fond, a miestni i zahraniční investori.

Svet nezabúda

Projekt predstavil princ prvýkrát v októbri 2017 a zožal veľký úspech. Všetko by možno išlo podľa plánu, keby o rok neskôr nevstúpil v Ankare na pôdu saudskej ambasády jeden nepohodlný novinár.

"Takéto veci sa bohužiaľ stávajú všade," vyhlásil v nedávnom rozhovore pre CNN Talal al-Majmán, výkonný riaditeľ Kingdom Holding Company - tú mimochodom založil princ Al-Walid bin Talal, jeden z tých, na ktorého Mohamed bin Salmán uvalil na jeseň roku 2017 domáce väzenie v hoteli Ritz-Carlton. "Je to nešťastné, ale podľa nás by sme sa mali posunúť ďalej. Saudská Arábia je krajinou príležitostí a veľkého potenciálu. Príďte sa pozrieť, čo vám môžeme ponúknuť, všetci ste vítaní."

Lenže tam, kde sú Saudi pripravení hodiť smrť Džamala Chášukdžího za hlavu, svet tak rýchlo nezabúda. Od grandiózneho projektu sa preto dištancovalo množstvo zahraničných poradcov a investorov vrátane architekta Normana Fostera a poradcu Daniela L. Doctoroffa.

Napriek tomu má podľa štátnej tlačovej agentúry výstavba luxusnej rezidenčnej oblasti, v ktorej sa počíta so špičkovými hotelmi a rozľahlými vilami, začať ešte tento rok na jar a prvá fáza by mala byť dokončená v roku 2020. Podľa Arab News sa však ešte nevie, kto presne sa realizácie projektu zhostí, s investormi prebiehajú rokovania a mená firiem by mali byť zverejnené v apríli.

Mohameda už predbehli

Mohamed bin Salmán nie je jediný, kto sníva o novom veľkolepom meste. A niektorí už ho v realizácii sna stihli aj predbehnúť. Ukazuje sa síce, že na papieri je to podstatne jednoduchšie, ale keď máte armádu - a v prípade princa peniaze -, zvládnuť sa dá všeličo. Svoje o tom vedia napríklad obyvatelia Barmy.

Tam sa v novembri roku 2005 v tichosti všetky štátne úrady presťahovali z vtedajšieho hlavného mesta Rangúnu, ktorého dejiny siahajú až do začiatku 11. storočia, do novej 320 kilometrov vzdialenej metropoly Neipyijto, o ktorej existencii dovtedy v podstate nikto nepočul a ktorú začala vláda budovať do slova na zelenej lúke len o tri roky skôr. Presun sa nikto neobťažoval nijako zvlášť vysvetliť a dnes v obrovskom novom hlavnom meste žije len necelý milión obyvateľov.

Nové hlavné mesto si stavia aj egyptský prezident Sísí. Jeho Nová Káhira uprostred púšte päťdesiat kilometrov od tej starej údajne utešene rastie a bohaté vrstvy spolu s úradníkmi by mali čoskoro začať opúšťať potápajúcu sa loď starej Káhiry (a to doslova, mesto bolo založené v roku 969), ktorá zápasí s náporom dopravy a chudobou.

Aj keď realizácia, rovnako ako finálne fungovanie, majú pri obidvoch projektoch k ideálu veľmi ďaleko, na rozdiel od Neomu skutočne vznikli alebo vznikajú.

Saudskoarabské štátne médiá síce tvrdia, že sa projekt rozhodne uskutoční, ale podľa Financial Times korunný princ na stretnutí s finančníkmi po vražde Chášukdžího v podstate pripustil, že do jeho projektu nebude nikto investovať celé roky. A to, že v brožurkách sľubované biele pláže a snehom pokryté vrcholky okolitých hôr siahajúcich do 2500 metrov sú v skutočnosti pruh krajiny zovretý medzi nehostinnými skaliskami a morom plným žralokov, je vlastne už len detail.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:27