Reuters
StoryEditor

Smrť novinára ničí saudskú reputáciu na trhoch, investori sa zbavujú akcií

22.10.2018, 14:16
Autor:
mtmmtm
Medzinárodní investori kvôli geopolitickej kríze začali sťahovať finančné prostriedky zo Saudskej Arábie.

Zahraniční investori sa počas minulého týždňa vo veľkom zbavovali saudských akcií. Čistá hodnota ich predaja predstavovala štyri miliardy saudských rijalov (zhruba 928 miliónov eur).

Ide o najväčší výpredaj od roku 2015 a analytici sa zhodujú, že dôvodom je aféra zavraždeného novinára Džamala Chášukdžího.

​Saudskoarabské akcie počas pondelka oslabujú, ich hlavný index krátko po začatí obchodovania strácal zhruba 1,3 percenta.

Finančné dáta z minulého týždňa ukazujú, že v porovnaní predajov a nákupov saudských akcií zahraničnými investormi jednoznačne prevažujú predaje, uviedla agentúra Reuters.

Cudzinci nakúpili akcie za 991,3 milióna rijalov, zatiaľ čo celková hodnota predajov sa vyšplhala na 5 miliárd rijálov.

Predaje saudských akcií počas minulého týždňa prevýšili nákupy aj u miestnych individuálnych investorov. Cenné papiere vo veľkom nakupovali iba saudské inštitúcie.

"Investori spoza hraníc kráľovstva a miestni jednotlivci kvôli rastúcej neistote urýchlili svoje predaje. Zväčšujúce sa obavy súvisia s potenciálnou vládnou účasťou na smrti Chášukdžího," napísala agentúra Bloomberg.

Džamál Chášukdží bol nezvestný od svojej návštevy saudskej ambasády v tureckom Istanbule 2. októbra. Saudské úrady počas víkendu prvýkrát priznali, že novinár je po smrti.

Známy kritik tamojšieho režimu Chášukdží sa mal podľa ich vysvetlenia stať na konzuláte obeťou bitky. Jeho telo sa však zatiaľ neobjavilo a Saudská Arábia čelí na medzinárodnom poli ostrej kritike.

Mnohí svetoví štátnici považujú vysvetlenie vládnych predstaviteľov za nedostatočné a požadujú dôkladné vyšetrenie celého prípadu.

Medzinárodní investori kvôli geopolitickej kríze začali sťahovať finančné prostriedky zo Saudskej Arábie, píše denník Financial Times, čím krajine komplikujú ambíciu znížiť svoju závislosť na domácich investoroch. Analytici oslovení agentúrou Reuters zaznamenali, že saudské fondy stupňujú operáciu na podporu tamojšieho trhu s akciami.

Rijádu sa komplikuje aj organizácia trojdňovej investičnej konferencie Future Investment Initiative, ktorá začína v utorok. Akciu, pre ktorú sa vžila prezývka "púštny Davos", sa mnoho jednotlivcov a organizácií rozhodlo kvôli Chášukdžího smrti bojkotovať.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:29