Sidewalk Labs
StoryEditor

Google chystá hypermoderné mesto bez špiny a dažďa, kritikom evokuje Orwella

12.07.2018, 00:00
Cenová dostupnosť života v meste budúcnosti je aspekt, na ktorý firma kladie dôraz.

Východné nábrežie kanadského Toronta nie je na prvý pohľad ničím výnimočné. Tento značne nevyužitý industriálny areál na brehu Ontárijského jazera by sa však mal v najbližších rokoch od základov zmeniť.

Google si ho totiž vybral pre svoj ambiciózny projekt „mesto budúcnosti“, ktoré by malo slúžiť ako vzor pre rozvoj moderného urbanizmu na celom svete.

Rozkážeme vetru i dažďu

Vlani na jar Toronto začalo uvažovať o revitalizácii svojej pobrežnej štvrte Port Lands, ktorá momentálne patrí medzi najväčšie nedostatočne rozvinuté priemyselné oblasti v Severnej Amerike. Medzi návrhmi, ktoré dostala torontská správa nábreží, nakoniec uspela sesterská spoločnosť Googlu.

Plán „najmúdrejšieho z chytrých miest“ dostal konkrétne obrysy v roku 2017, keď Sidewalk Labs získala od Toronta priestor na budovanie chytrej štvrte na zelenej lúke. Celý proces sa začne revitalizáciou malého areálu Quayside, ktorý poslúži ako prototyp na kompletné prestavanie celého východného nábrežia Toronta s rozlohou vyše troch štvorcových kilometrov.

Firma predstavila svoju ideu mesta „od internetu nahor“ v dvestostránkovom dokumente, ktorý je plný ilustrácií ukazujúcich idylickú komunitu ľudí, ktorí žijú v prostredí plnom zelene. Zóna pre verejnosť by mala byť striktne oddelená od siete podzemných tunelov, cez ktoré bude prebiehať zásobovanie mesta a odvoz odpadu.

Chodci a cyklisti budú mať prednosť pred automobilmi. Práve cenová dostupnosť života v meste budúcnosti je aspekt, na ktorý firma kladie dôraz. Plánuje napríklad znížiť náklady na stavbu pomocou aplikácie nových konštrukčných postupov.

Moderné mesto tiež skrotí počasie. Chodci v ňom nikdy nezmoknú, pretože meteorologické senzory spoznajú blížiacu sa búrku a vysunú špeciálne markízy. V zime nebude potrebné odpratávať sneh, pretože sa rozpustí na vyhrievanom povrchu cesty. Nastaviteľné vetrolamy zase zariadia, aby obyvateľov neobťažoval silný vietor.

Veľký brat sa pozerá

Aby všetko fungovalo tak, ako má, bude potrebné modernú metropolu vybaviť najrôznejšími senzormi, snímačmi a kamerami na každom kroku. A práve obrovské množstvo dát, ktoré budú tieto snímače o obyvateľoch zbierať, vyvoláva tie najväčšie obavy.

Aj keby tieto informácie mali slúžiť iba na neustále zlepšovanie života, mnohí obyvatelia Toronta sa boja o súkromie svojich budúcich spoluobčanov z modernej štvrte, ktorých každodenné životy budú pod drobnohľadom technologického gigantu, ako je Google.

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:38