Reuters
StoryEditor

Piloti Ryanairu budú štrajkovať. Dotkne sa to aj letu do Bratislavy

05.07.2018, 22:48
Autor:
kbkb

Okolo sto írskych pilotov Ryanairu bude budúci štvrtok štrajkovať. Obviňujú spoločnosť, že nebola schopná splniť ich požiadavky ohľadne transparentného systému.


24 hodín
Štrajk bol oznámený tento týždeň Asociáciou írskych pilotov cez Twitter. Plánovaný začiatok je o týždeň vo štvrtok a bude trvať celý deň. Ovplyvniť by mal najmä lety z Dublinu. Možné zrušenie teda hrozí aj letu do Bratislavy, ktorý z Dublinu letí pravidelne ráno o deviatej. Letecká spoločnosť sa vyjadrila, že viac informácií o rušení letov ponúkne v utorok. Cestujúcim bude nové informácie poskytovať cez e-mailové správy a esemesky. Podľa informácií by však mal ovplyvniť len sedem percent letov. „Očakávame, že zvyšné percento nebude budúci štvrtok ovplyvnených akýmkoľvek írskym štrajkom,“ informoval Ryanair.


Hlavný spor írskych pilotov so spoločnosťou je o prístupe manažmentu k presúvaniu pilotov medzi jeho európskymi a africkými základňami. Podľa odborovej organizácie Forsa, v ktorej je zastúpená aj Asociáciou írskych pilotov, sa piloti priamo zamestnaní Ryanairom sťažujú, že u dopravcu neexistuje transparentný systém. „Hľadáme dohodu, ktorá by našim členom poskytla spravodlivý a transparentný mechanizmus pre pochopenie toho, ako a prečo sú v danej základni, ako a prečo dostali poskytnuté voľno, alebo akékoľvek iné rozhodnutia, ktoré by mali náležite zohľadňovať ich odpracované roky vo firme," tvrdia piloti.


Aj Nemci
Ryanair považuje konanie pilotov za zbytočné. Proti odborom sa obraňuje tým, že im poslali devätnásť pozvánok na stretnutie a prebratie možnej dohody, spolu s návrhom zmien. Odbory však nereagovali.


V minulom roku spoločnosť prvýkrát oznámila, že uzná odborové organizácie, aby sa pokúsili odvrátiť štrajky a vyriešiť personálnu krízu. V niektorých krajinách tento prístup nepomáha. Okrem Írska plánovali štrajk aj piloti v Nemecku, ktorí ho už minulý rok v decembri podstúpili. V súčasnosti rokujú nemecké odbory Vereinigung Cockpit s Ryanairom o zlepšení podmienok pre zamestnancov. Na konci júla plánujú o možnom štrajku hlasovať.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 03 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 04 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 05 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:22