REUTERS/Arnd Wiegmann
StoryEditor

Automobilka PSA chce predať vývojové oddelenie Opela. Chce ho postaviť znovu na nohy

04.07.2018, 12:15
Autor:
ČTKČTK
PSA kúpila stratovú nemeckú automobilku vlani od General Motors.

Francúzska automobilka PSA chce predať časť vývojového a výskumného centra nemeckého Opela. Hodnota štyroch sekcií, ktoré podľa utorkového vydania denníka Le Monde firma v posledných mesiacoch ponúka inžinierskym firmám, sa odhaduje na 500 miliónov eur.

PSA kúpila stratovú nemeckú automobilku vlani od General Motors a predaj tejto kľúčovej jednotky jej má pomôcť postaviť Opel znovu na nohy.

PSA podľa denníka s ponukou na odkúpenie oslovila francúzske firmy Altran, Akka a Segula a nemecký podnik Bertrandt. S odvolaním sa na interný dokument z polovice mája denník uvádza, že predaj by sa mal týkať sekcií vozidlového inžinierstva, pohonnej techniky, nástrojov a zariadení a skúšobného centra a uskutočniť by sa mohol koncom roka.

Celkom tieto sekcie zamestnávajú približne 3980 technikov a inžinierov, okrem iného aj v historickej centrále Opela v hesenskom Rüsselsheime. 

"Žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo," uviedol francúzsky výrobca na dotaz denníka. Ten pripomína, že vývojové centrum Opela je v rámci firmy považované za perlu a záruku kvality. Zamestnáva zhruba 8000 ľudí. Podľa iného zdroja denníka blízkeho vedeniu automobilky sa o odštiepenie časti centra skutočne uvažuje, ale dotknúť by sa malo iba štvrtiny zamestnancov.

Zástupcovia zamestnancov v reakcii na správu o možnom predaji výskumného centra uviedli, že proti takémuto plánu budú bojovať. "Predaj vývoja by Opel pripravil o budúcnosť. Technologické srdce Opela je v inžinierstva," napísala vo svojom oznámení závodná rada. Podľa agentúry Reuters tiež dodala, že manažment pred nedávnom existenciu konkrétnych plánov na predaj všetkých firemných vývojových aktivít alebo ich časti poprel.

Vďaka prevzatiu Opela a ním vlastnenej britskej značky Vauxhall sa PSA stala druhým najväčším automobilovým koncernom v Európe za nemeckým konkurentom Volkswagen.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 03 - Modified: 2023-11-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Štyri automobilové značky sa spojili, aby odovzdali dôležitú správu o slobode pri príležitosti 17. novembra 04 - Modified: 2023-09-21 17:30:00 - Feat.: - Title: Nová zbraň trnavského Stellantisu už brázdi cesty. Parížu pomôže v boji proti konkurencii v Európe aj Číne 05 - Modified: 2023-04-13 15:02:51 - Feat.: - Title: Zákulisné zmeny v trnavskej automobilke: O prácu prišli stovky ľudí, stratili aj bestseller
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:09