plasty znečistenierspb.org.uk
StoryEditor

Vojna proti plastu môže spôsobiť viac škody ako úžitku, varujú ekológovia

16.03.2018, 23:00
Autor:
divdiv
Odmietanie všetkých plastových obalov potravín by mohlo byť kontraproduktívne.

Britská ekologická organizácia Green Alliance varovala, že globálna vojna proti plastu môže byť riskantná a mať mnoho nedomyslených dôsledkov, ktoré prírode skôr uškodia ako pomôžu. Green Alliance vyhlásila, že odmietanie všetkých plastových obalov potravín by mohlo byť kontraproduktívne. Hlavným zdrojom emisií skleníkových plynov je totiž poľnohospodárstvo, preto je životne dôležité obmedziť plytvanie potravinami. A plastové obaly v tom môžu byť účinným pomocníkom.

Ako uviedla agentúra BBC, dobre zabalené potraviny sa totiž len tak nepokazia, a tým sa obmedzia emisie skleníkových plynov.

Do roku 2015 sa na celom svete vyprodukovalo 6,3 miliardy ton plastového odpadu, pričom takmer 80 percent sa nachádza na skládkach alebo v prírode. Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej je plastový odpad jednou z najväčších ekologických katastrof našej doby. Britská vláda sa preto zaviazala, že do roku 2042 zakáže vo Veľkej Británii všetok odpad z plastu, ktorému sa dá vyhnúť.

Britské supermarkety začali zavádzať recyklovateľné obaly, uličky s potravinami bez obalov alebo vratné košíky, obmedzovať počty plastových obalov alebo spoplatňovať igelitové tašky a vrecká, ktoré boli doteraz zadarmo. Igelitové tašky sú od tohto roku spoplatnené aj na Slovensku.

Vojnu proti plastu nezačala len Veľká Británia. Proti plastom sa tvrdo postavila celá Európska únia, ktorá v januári prijala takzvanú Plastic strategy. Jej cieľom je znížiť objem plastového odpadu, ktorý je podľa odhadov len v tridsiatich percentách recyklovateľný.

Obmedzená pôda

V poslednej dobe sa objavila snaha nahradiť plasty rastlinnými materiálmi. Spoločnosti ale zabúdajú na to, že nemáme neobmedzené množstvo pôdy. Divoké pôdy miznú kvôli produkcii biopalív. Dochádza k výrubu lesov, aby sme mohli pestovať plodiny, ktorými kŕmime stále rastúci chov zvierat.

Zelená aliancie sa obáva, že dopyt po plastových náhradách môže tlak na odlesňovanie ešte zvýšiť. To by opäť viedlo k väčšej produkcii skleníkových plynov, ktoré by ohrievali a okysličovali oceány.

"Plasty sú obrovským problémom, ale máme obavy, že súčasná vojna proti plastu povedie podniky a vlády k zlým rozhodnutiam. Musíme zabezpečiť, aby všetky opatrenia, ktoré navrhujeme, nezvyšovali emisie, nepoškodzovali svetové ekosystémy a nespôsobili ešte viac odpadu," povedala BBC Libby Peaková zo Zelenej aliancie.

Verejná reakcia na boj proti plastom viedla napríklad spoločnosť Lego k rozhodnutiu vyrábať v budúcnosti kocky detskej stavebnice z cukrovej trstiny miesto neekologických plastov z ropy. 

Znečistenie oceánov

Spoločnosť Lego však na otázku Peakovej potvrdila, že kocky stavebnice budú vyrobené z polyetylénu, čo je úplne rovnaká chemická zmes ako tá, ktorú obsahuje plast vyrobený z ropy.

Stavebnice, ktorá má byť šetrná k životnému prostrediu, tak bude mať rovnakú životnosť a bude rovnako tvrdá ako tá pôvodná. Zmení sa len vstupná surovina.

Premena rastlín na plasty týmto spôsobom podľa Peakovej znamená, že stavebné kocky na konci svojej životnosti nebudú biologicky rozložiteľné a budú mať všetky potenciálne nevýhody tradičného plastu. "Inými slovami, proti znečisťovaniu oceánov neurobíme nič," posťažovala sa Peaková.

"Spoločnosť Lego urobila všetko správne, keď sa pokúsila nahradiť existujúce zdroj surovín. Je však zrejmé, že nikde na svete nie je dostatok cukrovej trstiny, ktorá by mohla nahradiť zdroje surovín aj ostatných spoločností, ktoré by sa Lego prípadne rozhodli nasledovať," upozornila Peaková.

Bali trápi záplava odpadkov už niekoľko mesiacov (marec 2018).

Ako situáciu riešiť?

Zelená aliancia navrhuje niekoľko možností, ako situáciu riešiť. Jednou z nich je zakázať výrobky, ktoré sú zbytočne vyrobené z plastu a pravdepodobne z nich vzniknú odpadky. Príkladom sú vatové tyčinky alebo plastové slamky. Škótsko sa už k tomuto kroku zaviazalo.

Ďalším krokom je prestať používať toľko rôznych typov plastov a uistiť sa, že všetky používané typy sú ľahko recyklovateľné. V neposlednom rade je podľa Zelenej aliancie potrebné rozvíjať recyklačné trhy.

Lenže rastúce recyklácia nebude nikdy životaschopná, kým cena pôvodného ropného materiálu zostane tak nízka, ako je v súčasnosti. Práve z tohto dôvodu teraz skúma Európska únia, či by ochrane životného prostredia pomohlo, keby bola zavedená daň z plastických hmôt. A britský poslanec už rozbehol kampaň za to, aby sa platilo za plasty na jedno použitie.

01 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Viac ako 4000 chemikálií v plastoch je toxických, ukázala obrovská štúdia 02 - Modified: 2024-03-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Koniec doby plastovej? Greenpeace predstavil umeleckú inštaláciu a žiada zníženie výroby plastov o 75 percent 03 - Modified: 2024-03-18 11:40:31 - Feat.: - Title: Prelomové zistenia: mikroplasty prispievajú k infarktu a asi urýchľujú rakovinu. Bunky si s nimi neporadia 04 - Modified: 2024-03-02 12:32:49 - Feat.: - Title: Vedci prišli na to, ako vodu zbaviť mikroplastov. Tento návod zvládne doma úplne každý hneď a bez akejkoľvek investície 05 - Modified: 2024-02-02 10:39:58 - Feat.: - Title: Vedci vyšľachtili baktérie živiace sa plastom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:26