Forbes
StoryEditor

Bitcoin je naozaj šikovný nápad, ale neprežije, vyhlásil držiteľ Nobelovej ceny

27.01.2018, 23:00
V Davose bola súčasťou diskusie aj otázka kryptomien.

V Davose momentálne prebieha Svetové ekonomické fórum, na ktorom sa diskutovala taktiež téma kryptomien. Americký ekonóm a držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Robert Shiller povedal, že Bitcoin je zaujímavý projekt s nestálou budúcnosťou, uvádza portál theguardian.com. 

Nepriaznivá budúcnosť
Podľa Shillera nebude Bitcoin trvalým prvkom vo finančnom svete, keďže politici uviedli, že prichádzajú regulácie.

Jedným z príkladov je minulotýždňové vyhlásenie Soulu, že zakáže anonymne využívať bankové účty na obchodovanie s kryptomenami. Regulácie kryptomien neobišli ani Čínu. Peking prišiel s návrhom zákazu ťažby kryptomien.

Šikovný nápad

​Shiller nazval Bitcoin „naozaj šikovným nápadom“, ale viac ako samotná kryptomena ho zaujala technológia, na ktorej je Bitcoin založený.

Bitcoin je postavený na technologickej inovácií zvanej Blockchain. V jednoduchosti ide o decentralizovanú a distribuovanú databázu. Táto databáza uchováva neustále sa rozširujúce množstvo záznamom, ktoré sú chránené z vonka, ako aj zvnútra.

„Myslím, že by som mal považovať Bitcoin skôr za experiment. Veľmi zaujímavý experiment, ale nie trvalý prvok nášho života,“ tvrdí Shiller, ktorý už v minulosti upozorňoval, že cena Bitcoinu sa môže zrútiť. „Momentálne vo veľkej miere zdôrazňujeme Bitcoin, ako kryptomenu. Mali by sme sa však viac zamerať na technológiu Blockchain, ktorá má aj iné využitie,“ dodáva Shiller.

Zneužívanie Bitcoinu
Britská premiérka Theresa May v Davose uviedla, že je znepokojená tým, že zločinci využívajú digitálne meny, ktoré môžu byť použité na anonymné prevody finančných prostriedkov. "V oblastiach, ako sú kryptomeny, ako napríklad Bitcoin, by sme ich mali veľmi pozorne sledovať," povedal Mayová pre portál Bloomberg.

Viceguvernérka švédskej centrálnej banky Riksbank Cecilia Skingsley tvrdí, že Bitcoin má príliš vysokú volatilitu na to, aby bol klasifikovaný ako peniaze. "Podľa môjho názoru kryptomeny, ako je Bitcoin ale aj ostatné, nespĺňajú kritériá, aby sme ich nazývali peniazmi," povedala Skingsley.

"Nie sú veľmi stabilným uchovávateľom hodnôt. Ich cena je veľmi kolísavá a nie je to veľmi efektívny prostriedok výmeny. Nekúpite svoje potraviny Bitcoinom, nedostávate výplatu v Bitcoinoch a určite nemôžete zaplatiť svoje dane Bitcoinom," dodala Skingsleyová.

Skingsley uviedla, že pochopila, že digitálne meny sú atraktívne v krajinách, kde ľudia stratili dôveru verejných orgánov. Dodáva však, že Bitcoin je „chabou alternatívou“, pretože jeho volatilita je príliš vysoká.

„Ak hovoríte o peniazoch v efektívnej ekonomike, tak časom je oveľa lepšie, ak máte dôveryhodnú autoritu. Tá môže uvoľňovať dostatok peňazí. Nie príliš veľa a nie príliš málo,“ povedala Skingsley.

Investori ostávajú pozitívni
Niektorí investori však v Davose spochybnili myšlienku, že Bitcoin čelí nepriaznivej budúcnosti.

Jennifer Zhu Scott z Radian Partners Bitcoin bola „veľmi mizerná mena a mizerný platobný systém“. Aj napriek tomu trvá na tom, že funguje ako prínos. Dôvera v centrálne banky upadá a ľudia hľadajú alternatívy, kde by svoje aktíva uložili. V tom môžu kryptomeny postavené na decentralizácií pomôcť, dodala Zhu Scott.

Generálny partner spoločnosti Index Ventures Neil Rimer pripustil, že by Bitcoin mohol klesnúť na nulu, ale vyzdvihol, aký progres za deväť rokov spravil. "Je to jeden z najodvážnejších, ušľachtilých a dômyselných vynálezov, s akým som počas svojej kariéry stretol. Má schopnosť pomôcť mnohým ľuďom," povedal.

Český analytik hovorí o tom, že Bitcoin sa opäť môže dostať na vlnu rastu:

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:36