TASR/AP
StoryEditor

Česi idú po vzore Slovenska. Babiš chce dať študentom a seniorom vlaky zadarmo

08.01.2018, 14:39
Autor:
klklbjabja
Cestovanie zdarma sa dostalo až do programového vyhlásenia Babišovej vlády.

Vláda pridala do programového vyhlásenia cestovné zdarma pre študentov a seniorov. Týkalo by sa iba železničnej dopravy. Podľa ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) si to zaslúžia. Vyhlásenie schválila v pondelok popoludní vláda na mimoriadnom zasadnutí.

V pondelok popoludní vláda schválila nové programové vyhlásenie. Oproti predchádzajúcej verzii je v nej napríklad cestovné zdarma pre študentov a seniorov.

Neočakáva zásah do rozpočtu

Premiér Andrej Babiš (ANO) uviedol, že je to aj z dôvodu vyťaženia železníc. Ťok potom podotkol, že neočakáva veľký zásah do rozpočtu. Štát by ale dopravcom cestovné doplácal. Minister dorpavy spresnil, že ako seniori, tak aj študenti si zaslúžia jazdiť zadarmo vlakom.

O chystanej zmene informovala médiá pri príchode do Strakovej akadémie ministerka práce a sociálnych vecí Jaroslava Němcová. "Je to cestovné zadarmo pre seniorov a študentov. Čo sme rovnako mali v úmysle realizovať neskôr, tak teraz sme to konkretizovali do programového vyhlásenia," uviedla Němcová s tým, že sa to týka železničnej prepravy. Podotkla, že to bude platiť za určitých podmienok, ktoré ešte budú neskôr stanovené.

Inšpirácia Slovenskom

Na Slovensku podobné opatrenie zaviedla jednofarebná vláda Roberta Fica a slovenskí študenti a dôchodcovia sa tak vozia zadarmo od 17. novembra 2014. Za takzvané nulové cestovné lístky odvtedy jazdí približne 2,5 milióna Slovákov. Zadarmo na Slovensku nejazdia len domáci, ale občania všetkých členských krajín Európskej únie. 

Opatrenie nás podľa údajov ministerstva dopravy stáli už za prvý rok vyše 14 miliónov eur a služby železníc využilo o 21 percent cestujúcich viac. Nakoľko opatrenie platí len na linkách, ktoré dotuje štát, platiaci cestujúci začali kvôli preplneným vlakom vo väčšej miere využívať drahšie a nedotované formy dopravy - vozne 1. triedy, prípadne IC vlaky.

Programové vyhlásenie upravili

Programové vyhlásenie vláda zostavila už v decembri. Po stretnutí so zástupcami Zväzu miest a obcí ho ale ministri upravili. Ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová (ANO) do neho napríklad pridala niekoľko záležitostí ohľadom bývania.

"Dopĺňali sme sociálne bývanie, teda dostupné bývanie pre problémové skupiny ako sú seniori, mamičky samoživiteľky a ďalšie," vysvetlila Dostálová. Dodala, že jej rezort v programovom vyhlásení nič neškrtal.

Koľko sa vlastne zoškrtalo strán?

Babiš o novej verzii vyhlásil, že je o desať strán kratšia. Obe ministerky, vicepremiér Richard Brabec aj šéf spravodlivosti Robert Pelikán (obaja ANO) ale pri príchode do Strakovej akadémie oznámili, že v ich prípade išlo iba o drobné úpravy.

"Bol som trochu prekvapený tými desiatimi stranami. Desať strán zoškrtaných som celkom nenašiel," uviedol Brabec s tým, že do vyhlásenia naopak pribudla preambula, ktorá sa týka základných oblastí, na ktoré sa vláda chce zamerať. Vo vyhlásení zostali kľúčové body ako digitalizácia alebo dôchodková reforma - vzniknúť by mal dôchodkový úrad.

Vláda bude s programovým vyhlásením v stredu žiadať Snemovňu o dôveru. Babiš už v minulosti povedal, že neverí, že sa mu podarí zohnať medzi poslancami potrebnú väčšinu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Nech zostane aj našim deťom. Ako idú Česi meniť dôchodky 03 - Modified: 2024-03-10 10:28:55 - Feat.: - Title: Česi na nás použili slovenský recept: suverénnu zahraničnú politiku 04 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 05 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:30