Reuters
StoryEditor

Komisia predstavila návrh prehĺbenia integrácie v eurozóne. Hovorí aj o európskom ministrovi financií

06.12.2017, 14:25
Autor:
TASRTASR
Predstavený balík opatrení sa bude prerokovávať na summite v apríli 2019.

Európska komisia (EK) v stredu predložila akčný plán spolu s viacerými konkrétnymi opatreniami, ktorý je zameraný na prehĺbenie hospodárskej a menovej únie v Európe.

Podľa stanoviska EK prehĺbenie hospodárskej a menovej únie povedie k väčšej zamestnanosti, vyššiemu rastu, väčším investíciám, väčšej sociálnej spravodlivosti a makroekonomickej stabilite.

Dobrá vec

"Jednotná mena Európanov chráni a prináša im príležitosti, pričom silná a stabilná eurozóna má zásadný význam nielen pre jej členov, ale aj pre celú EÚ," uvádza sa v dokumente exekutívy EÚ. Komisia pripomenula, že v posledných rokoch sa vykonali dôležité inštitucionálne reformy na posilnenie hospodárskej a menovej únie, jej štruktúra však zostala nedokončená.

Podľa eurokomisie necelých desať rokov od vypuknutia hospodárskej a finančnej krízy vďaka úsiliu na všetkých úrovniach Európa zažíva výrazné oživenie a hospodársky rast vo všetkých členských štátoch a nezamestnanosť je na najnižšej úrovni od roku 2008. Európania zároveň vyjadrujú jednotnej mene najsilnejšiu podporu od zavedenia eurobankoviek a euromincí.

Najnovší bleskový prieskum Eurobarometra o eurozóne naznačil, že až 64 percent respondentov krajín eurozóny si myslí, že euro je "dobrá vec" pre ich krajinu.

Prehĺbenie eurozóny

To je podľa EK vhodný čas na prehĺbenie hospodárskej a menovej únie a nasledujúcich osemnásť mesiacov (do eurovolieb) chce využiť na vykonanie ďalších krokov. V stredu zverejnený balík obsahuje štyri hlavné iniciatívy:

- Návrh na zriadenie Európskeho menového fondu (EMF) vychádzajúceho zo štruktúry Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), ktorý bude nápomocný členským štátom eurozóny, ktoré sa ocitnú vo finančných ťažkostiach. EMF by vychádzal z modelu EMS, pričom jeho finančné a inštitucionálne štruktúry by zostali v zásade zachované, a to aj pokiaľ ide o úlohu národných parlamentov;

- Návrh na začlenenie podstaty Zmluvy o stabilite, koordinácii a správe do právneho rámca Únie. Malo by sa tak stať 1. januára 2018. Do práva Únie sa začlenia hlavné prvky zmluvy s cieľom podporiť stabilné fiškálne rámce na vnútroštátnej úrovni.

- Oznámenie o nových rozpočtových nástrojoch pre stabilnú eurozónu v rámci Únie;

- Oznámenie, v ktorom sa objasňujú možné funkcie európskeho ministra hospodárstva a financií, ktorý by mohol pôsobiť ako podpredseda EK a predseda Euroskupiny, čo umožňujú platné zmluvy EÚ.

Nadväzujú na Macrona

Predložený balík je súčasťou širšieho plánu na vytvorenie jednotnejšej, silnejšej a demokratickejšej EÚ, ako aj nadväzujúcej Agendy lídrov, ktorá bude hlavnou témou prvého pobrexitového summitu EÚ v rumunskom Sibiu v apríli 2019.

Balík predstavený EK vychádza aj z myšlienok, ktoré predstavil Európsky parlament a francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom septembrovom prejave o budúcnosti Európy.

01 - Modified: 2023-01-24 07:41:29 - Feat.: - Title: Prečo je spoločná mena Argentíny a Brazílie ekonomický nezmysel 02 - Modified: 2022-11-15 09:27:20 - Feat.: - Title: Ľudovít Ódor: Ani na tretí pokus? 03 - Modified: 2022-08-18 11:41:55 - Feat.: - Title: Úroky ECB pôjdu vyššie, možno oveľa rýchlejšie, ako si myslíme 04 - Modified: 2022-06-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako obnoviť konvergenciu v Európskej menovej únii 05 - Modified: 2018-06-20 14:20:32 - Feat.: - Title: "Nová kapitola" pre menovú úniu. Merkelová a Macron sa dohodli na rozpočte eurozóny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:57