MAFRA/Martin Stolař
StoryEditor

Na cudzej pôde a s dotáciami. Agrofert v Česku neoprávnene obrába 1 700 hektárov

28.11.2017, 09:58
Spomínaných 1700 hektárov pôdy nemá jasného majiteľa. Agrofert ich teda nevlastní, ani ich nemá v nájme.

Holding Agrofert neoprávnene hospodári na 1700 hektároch pôdy, ktoré nevlastní. Uviedol to dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Na väčšinu pozemkov navyše poberá dotácie. Hovorca Agrofertu Jan Pavlů situáciu nepoprel, ale holding sa podľa neho snaží situáciu napraviť. Podľa právnikov oslovených rozhlasom holding zrejme spáchal trestný čin. Agrofert vlastnil donedávna predseda hnutia ANO a bývalý český minister financií Andrej Babiš. Akcie svojich firiem vložil vo februári kvôli zákonu o konflikte záujmov do zvereneckých fondov.

Spomínaných 1700 hektárov pôdy nemá jasného majiteľa. Agrofert ich teda nevlastní, ani ich nemá v nájme. Napriek tomu na väčšinu pozemkov poberá dotácie od Európskej únie. Rozlohu pozemkov spočítal Radiožurnál z verejne dostupných databáz. Podľa webu Agrofertu tvoria pozemky s neurčitými vlastníkmi asi 1,5 percenta celkovej plochy pôdy obhospodarovanej holdingom.

Hovorca Agrofertu tvrdí, že jednotlivé spoločnosti holdingu hospodária na poľnohospodárskych pozemkoch v súlade s platnými predpismi. "Pri výkone užívacích práv nutne prichádza do styku s historickými dohodami, ktoré uzavreli v ich okolí ďalší poľnohospodárski podnikatelia. Koncern Agrofert bezpochyby nie je v ČR jediným, kto sa v danej, historicky vzniknutej situácii nachádza, avšak na rozdiel od iných subjektov sa snaží situáciu napraviť," povedal rozhlasu. Agrofert sa podľa neho snaží majiteľov aktívne vyhľadávať.

"Žiadna legislatíva v súčasnosti nezakazuje zápis pôdy bez známych vlastníkov do evidencie pôdy daného užívateľa," uviedol Agrofert na svojom webe. Majiteľov pôdy sa holding podľa svojho vyjadrenia snaží vyhľadávať a v prípade potreby vydania pozemku pôvodným vlastníkom je pripravený "patrične reagovať". Firmy Agrofertu majú vo svojich účtovníctvach určené peniaze pre prípad spätného vyplatenia nájomného, ​​ak sa majiteľa podarí nájsť.

Problémy s neoprávneným hospodárením sa podľa rozhlasu týkajú aj doby, kedy bol Babiš majiteľom Agrofertu a zároveň vicepremiérom a ministrom financií. Babiš sa teraz stretáva s podozrením z podvodu v kauze 50-miliónovej dotácie na výstavbu farmy Bocianie hniezdo. Polícia zaslala do českej Snemovne žiadosť o vydanie Babiša a podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie. Dnes sa ňou začne zaoberať mandátový a imunitný výbor.

Mafra Slovakia, vydavateľ Hospodársky novín, je súčasťou holdingu Agrofert.

01 - Modified: 2024-04-28 21:10:18 - Feat.: - Title: Daňo prihral na posledný gól sezóny. Trinec otočil finalovú sériu a oslavuje šiesty titul 02 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 03 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 04 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 05 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 12:15