Martin Stolař, MAFRA
StoryEditor

Karlove Vary opúšťajú bohatí Rusi. Rubeľ padá a život v zahraničí sa predražil

02.11.2017, 13:05
Autor:
ČTKČTK
Časy, kedy ruskí občania "okupovali" centrum českého mesta a míňali desiatky tisíc korún, sú nateraz preč.

Bohatí Rusi sa sťahujú z Karlových Varov. Zbavujú sa bytov, ktoré v kúpeľoch pred rokmi draho nakúpili. Obchodníkom s luxusným tovarom klesli tržby. Realitné kancelárie odhadujú, že v kúpeľnej zóne je kvôli odlivu Rusov na predaj až pätina bytov, uvádza dnešné vydanie týždenníka Ekonom.

Hlavným dôvodom premeny Rusov z rozhadzujúcich boháčov na držgrošov je kríza na Ukrajine a Kryme a následné hospodárske sankcie. V najhorších mesiacoch hodnota rubľa voči euru klesla o polovicu. V praxi to znamenalo, že Rusi v zahraničí o polovicu schudobneli.

Nepredajné byty v centre

Nepredajných bytov, ktoré sa ponúkajú za vysoké ceny, sú v centre Varov aj na kolonáde desiatky, uvádza Ekonom. "Odhadujem, že v kúpeľnom centre je na predaj až pätina bytov," uviedla majiteľka kancelárie Re / Max Air Lenka Stránská. Ide podľa nej tiež o dôsledok slabého rubľa, a teda relatívneho ochudobnenia Rusov, kvôli ktorému sa mnohí z nich zbavovali záložného luxusu.

"Podiel celoročne nevyužívaných bytov v kúpeľnej zóne sa pohybuje medzi 70 až 80 percentami," odhaduje hovorkyňa realitnej kancelárie Next Reality Tereza Lavičková. Tieto domy duchov sa ale podľa nej obmedzujú práve len na kúpeľné centrum. Byty za rozumnú cenu mimo centrum sa vraj predávajú okamžite.

Začínajú sa pomaly vracať 

Na odchod bohatých Rusov doplácajú aj luxusné obchody v centre. Aj reštaurácie sú v čase obedov prakticky prázdne. "Bohatí Rusi tu už nie sú. A tí, ktorí zostali, nemajú peniaze. Tržby mi klesli o 70 percent," povedal predajca šperkov z českého granátu Mithat Tabaku..

Najväčší pokles počtu ruských hostí v kúpeľoch bol podľa karlovarského primátora Petra Kulhánka v rokoch 2015 a 2016. "Tohtoročný prvý polrok ale ukazuje, že sa Rusi zase začínajú vracať," povedal Kulhánek.

Žiadne šperky

Rusov za prvých šesť mesiacov roka prišlo o 10-tisíc viac ako vlani. Lenže je to stále o štvrtinu menej ako v najlepších časoch.

Skúsenosti obchodníkov, ale napríklad aj kúpeľných domov navyše ukazujú, že ruská klientela v Karlových Varoch sa dramaticky premenila. "Ruskí turisti teraz vôbec nenakupujú, nemajú peniaze," hovorí majiteľ predajne šperkov Prestige Jewellery. Zatiaľ čo predtým vraj bežne míňali za šperky z jeho ponuky aj desiatky tisíc, dnes obchody väčšinou minú.

01 - Modified: 2024-04-12 12:38:07 - Feat.: - Title: Stvorila vojnovú ekonomiku. Kto je krehká žena, ktorá zachránila Putina 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 04 - Modified: 2024-04-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Centrum obľúbenej destinácie Slovákov zaplavili nenávistné odkazy turistom. Toto býval môj domov, píšu nápisy 05 - Modified: 2024-03-06 11:37:40 - Feat.: - Title: Hora Fudži je preľudnená. Výstup na najvyšší vrch Japonska bude od leta spoplatnený
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:42