Reuters
StoryEditor

Britským pumpám už pomáhajú vojaci. Situácia sa zlepšuje, veci sa vyriešia sami, odkazuje minister

04.10.2021, 15:55
Autor:
ČTKČTK
Veľká Británia zažíva krízu nedostatku pohonných látok. Britskí ministri opakujú, že ide o globálny problém a brexit za to nemôže. Situácia by sa mala do dvoch týždňoch upokojiť.

Armáda začala pomáhať so zásobovaním britských čerpacích staníc. Podľa agentúry Reuters dnes príslušníci armády dorazili do skladiska pohonných hmôt spoločnosti BP (nadnárodná energetická spoločnosť British Petroleum pozn. red.).

Mnohé čerpacie stanice museli v uplynulých dňoch zatvoriť kvôli nedodaniu pohonných hmôt v dôsledku nedostatku vodičov cisternových vozidiel. Britský minister financií Rishi Sunak dnes oznámil, že sa situácia zlepšuje.

Britská vláda minulý týždeň nariadila armáde, aby pomohla s distribúciou pohonných hmôt kvôli akútnemu nedostatku vodičov. Kvôli situácii, ktorá je zrejme dôsledkom brexitu a pandémie covidu-19. V britských obchodoch chýbajú aj základné potraviny alebo lieky. Niektorí ľudia začali tovar aj benzín v panike vykupovať. Mnohé čerpacie stanice sú zatvorené, pred inými sa tvoria rady a dochádza na nich k nezhodám. 

"Ako mimoriadne preventívne opatrenie sme povolali vodičov naviac," potvrdil minister Sunak rozhlasovej stanici LBC (Leading Britain's Conversation pozn. red.). "Myslím si, že už viac ako týždeň sa situácia každým dňom zlepšuje ... a pretože dopyt sa vrátil na normálnejšiu úroveň, máme silné očakávania, že sa veci vyriešia sami od seba," povedal Sunak.

Podľa reportérov Reuters je v Londýne naďalej uzatvorených najmenej tucet čerpacích staníc. Združenie predajcov pohonných hmôt odhaduje, že približne 22 percent čerpacích staníc v Londýne a na juhovýchode Anglicka je stále bez palív. Šéf asociácie Gordon Balmer odhadol, že by mohlo trvať týždeň až desať dní, než sa situácia vráti do normálu.

Britskí ministri opakovane popreli, že by benzínová kríza akokoľvek súvisela s brexitom a nedostatok šoférov označujú za globálny problém, hoci iné západoeurópske krajiny sa s radmi pred benzínkami nestretávajú.

Sunak dnes zopakoval, že nedostatok kamionistov nie je len britský problém, ale aj európsky a mimoeurópsky. "Chcem, aby ľudia vedeli, že robíme, čo môžeme, aby sme zmiernili niektoré z tých problémov, s ktorými môžeme niečo urobiť," uistil britský minister financií.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:08