StoryEditor

Euro pokračuje v páde. Slovensko z toho môže vyťažiť

08.01.2015, 14:36
Autor:
hašhaš
Z oslabeného kurzu eura voči doláru by mohli vyťažiť hlavne obchodníci, ktorí tovar vyvážajú mimo eurozóny.

Prepad kurzu eura môže byť pre eurozónu aj prínosom. A to hlavne pre zahraničný obchod, konkrétne exportérov, zhodujú sa analytici. Okrem eura finančný svet žije aj druhým pádom. Dlhodobo klesajú ceny ropy a dostávajú až na krízové úrovne. Pýtali sme sa analytikov na to, čo stojí za týmito trendami a čo od nich môžeme ešte očakávať.

Alexander Ač, Global Change Research Centre
Aj keď sa pokles ceny ropy dal rámcovo očakávať, to, kam až nakoniec klesne, nevie povedať nikto. Priestor pre pokles ešte určite existuje, niektorí analytici predpokladajú priblíženie sa ceny až ku hranici 20 dolárov. Toto by som považoval za absolútne minimum. Avšak už keby cena ropy ďalej neklesla, máme zarobené na obrovské geopolitické problémy už teraz. Problémy na Ukrajine či Blizkom východe sú len predohrou. Zároveň tiež ťažba na mnohých ropných poliach nie je návratná a prídu bankroty energetických firiem a najexponovanejších štátov, ako napríklad Venezuely. Hoci nepredpokladám, že euro vo svojej súčasnej podobe prežije viac ako 10-15 rokov, netrúfam si odhadnúť, aké turbulencie ho čakajú tento rok. Európa doteraz ukázala pomerne veľkú odolnosť. Očakávam však ďalší pokles hodnoty eura.

Jiří Cihlář, Next Finance
Určitá psychologická bariéra leží na úrovni 40 dolárov za barel. Pri prepade cien "čierneho zlata" na túto úroveň by mohli arabské krajiny predsa len začať obmedzovať ťažbu, a tým posunúť cenu ropy vyššie.

Euru aktuálne škodia dve veci:

1. Politická búrka v Grécku

2. Pád eurozóny do deflácie. Práve k tomu prispievajú nízke ceny energií vrátane ropy. To pravdepodobne povedie k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky Európskej centrálnej banky, čo sa prejaví ďalším oslabením európskej meny.

Stanislav Pánis, J&T Banka
Ťažko povedať, kde nájde ropa svoje dno, keďže ostatný vývoj na jej trhu je riadený skôr sentimentom a psychológiou ako nejakými reálnymi ekonomickými faktormi. Každopádne rastú stávky na pokračovanie poklesu až k úrovniam pod 30 dolárov, keď put opcie dosahujú veľkosť 1,7 násobku fyzických zásob na najznámejšom skladovacom termináli ropných zásob USA v Cushingu, Oklahoma. Celkovo však možno očakávať, že ceny ropy ostanú nízke na dlhšie obdobie, keď Saudská Arábia bude chcieť z trhu vytlačiť alternatívnych producentov z bridlíc v USA, ktorí majú vyššia náklady.

Kamil Boros, X-Trade Brokers
Hlavné faktory poklesu eura voči doláru vidíme tri. Po prvé je to očakávané kvantitatívne uvoľňovanie v eurozóne, po druhé je to silný vývoj americkej ekonomiky v posledných kvartáloch, ktorý tlačí dolár nahor a po tretie je to aktuálny vývoj v Grécku, ktorý vyvoláva obavy o schopnosť eurozóny prežiť v súčasnej zostave.

Eurodolár je v súčasnosti mimoriadne rozkývaný a tak sa jeho ďalší vývoj prognózuje ťažko. Z nášho pohľadu je totiž v súčasnom kurze započítané zvyšovanie úrokových sadzieb v USA a silné uvoľňovanie v eurozóne. Čo však v kurze je započítané len čiastočne, to je odchod Grécka z eurozóny. Negatívny vývoj v tomto smere má ešte potenciál zatlačiť euro nadol. Pokiaľ ale situácia okolo Grécka ustane (napr. sa im podarí reštrukturalizovať bez odchodu z eurozóny, alebo zo svojich požiadaviek ustúpia), tak sa prikláňame k názoru, že by sa situácia mohla upokojiť, nakoľko v kurze už je započítaný diametrálne odlišný vývoj politík FEDu a ECB. V prípade FEDu by som dokonca povedal, že optimistický vzhľadom na vývoj inflácie.

Vladimír Gešperík, Capital Markets
Ropa klesá preto, že jej je na trhu veľa a to z dvoch dôvodov. Rastie ponuka a klesá dopyt, preto tak rýchly pokles. Euro oslabuje, pretože dolár posilňuje takmer voči všetkým menám, a euro bolo niekoľko rokov extrémne nadhonotené. Rovnovážna hranica je 1,2 avšak po rokoch nad 1,3 a 1,4 teraz smerujeme skôr k 1,1 či parite.



Môže byť pokles spoločnej európskej meny aj prínosom pre ekonomiku eurozóny?

Jiří Cihlář
Áno, vďaka tomu by sa mala zlepšiť pozície európskych štátov pri obchode na zahraničných trhoch. Na druhej strane sa táto výhoda prejaví až v druhej polovici tohto roka.

Stanislav Pánis
Európski exportéri sa stanú konkurencieschopnejšími, keďže ich produkty budú na medzinárodných trhoch lacnejšie, čo by mohlo čiastočne prispieť k rýchlejšiemu ekonomickému rastu menovej únie. Slabšie euro by pritom nemuselo výrazne negatívne ovplyvniť spotrebiteľa či dovozcov vzhľadom k nižším cenám energií.

Kamil Boros
Kurz nie je až taký dôležitý, pokiaľ nie je umelo nadhodnotený (umelo nadhodnotený je napr. pre Grécko, Španielsko, Taliansko a Portugalsko voči zvyšku eurozóny, to ale slabšie euro nerieši), prípadne pokiaľ nekolabuje dôvera voči mene (ako napr. v Rusku). Oslabenie eura má víťazov aj porazených. Víťazmi sú exportéri, ktorým sa na trhoch mimo eurozóny a krajín, ktorých kurzy mien sa odvíjajú od eura (CZ, PL, HU, CH...) zlepší konkurencieschopnosť, naopak ťažšie sa bude dýchať importérom.

Alexander Ač
Aj keď doterajší pokles eura súvisí skôr so znovuvynorením dlhových problémov Grécka, ako ropou, ich riešeniu klesajúca cena určite neprospieva. Práve naopak. Tiež bude zaujímavé sledovať, ako zareagujú centrálne banky, najmä európska a americká. Pokles eura niektorým štátom vyhovuje (tzv. "periférii"), iným nie (jadru), nedá sa to teda paužalizovať. Celkovo bude mať klesajúce euro na eurozónu negatívne dôsledky, podobne ako má klesajúci japonský jen na ekonomiku Japonska.

Vladimír Gešperík
Áno, oslabenie meny pomôže, ale potrebujeme ísť na paritu a musí skončiť hedging viacerým výrobcom, ktorí sa chránili pred posilňovaním eura hedgovaním. To by sa prejavilo stabilizáciou poklesu rastu HDP a skôr oživením. Najskôr v Nemecku a neskôr aj v iných krajinách. Bohužiaľ sankcie voči Rusku tento stav oživenia oddiaľujú a prehlbujú pokles eura.

01 - Modified: 2007-02-11 07:48:00 - Feat.: 0 - Title: V zámorskej NHL traja Slováci hviezdami zápasov
01 - Modified: 2024-04-18 13:45:47 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 03 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 04 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 05 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:23