StoryEditor

Toto je najhoršia centrálna banka na svete

12.02.2014, 23:00
Autor:
dujduj
V dnešnej Téme týždňa sme sa pozreli na menové politiky najväčších centrálnych bánk na svete. Vybrali sme tú najhoršiu a aj najlepšiu. Pozrite sa.

Politika centrálnych bánk sa stala jednou z najväčších zbraní v boji proti kríze. K tej však svojimi rozhodnutiami nepriamo dopomohli. Ich rozhodovanie má neustále veľký vplyv na správanie trhov a investorov.

Akonáhle začal Fed znižovať mesačný nákup dlhopisov o desať miliárd dolárov, rozvíjajúce sa trhy ihneď pocítili odliv investorov do bezpečnejších prístavov. Kým pumpoval do ekonomiky miliardy dolárov mesačne, investori si z rizikových investícií veľkú hlavu nerobili.

ECB na druhej strane svojou taktikou mŕtveho chrobáka, ktorý len sleduje situácie môže oproti Fedu pôsobiť strnulým dojmom. Stačí však zopár pekných slov jej šéfa Maria Draghiho a trhy sa ihneď pokojnejšie.

Najväčšie nepochopenie však medzi ekonómami vzbudzuje smerovanie japonskej centrálnej banky. Tá sa zúfalo snaží dokázať svetu, že ultra-expanzívna monetárna politika dokáže naštartovať solídny ekonomický rast a dvojpercentnú infláciu. Neúspech tejto politiky však môže mať pre Japonsko neblahé dôsledky.

V Téme týždňa sme sa preto analytikov spýtali, ktorá centrálna banka má najlepšiu menovú politiku a ktorá naopak najhoršiu.


Anketa na konci článku


 


A politiku ktorej centrálnej banky považujete za najhoršiu a prečo?

 

Martin Barto
Sberbank

Podľa mojej mienky najhoršia politika centrálnej banky vzniká vtedy, ak tieto podľahnú tlaku politikov a stanú sa len prevodnými pákami v ich rukách. Príkladom sú centrálne banky vo Venezuele a Argentíne, ktoré dopustili, aby v ich krajinách napríklad fungovali rôzne kurzy domácej meny voči doláru a kde sa inflácia vymyká postupne z rúk. Príčinou je obvykle márny boj s menovou trilémou, do ktorého centrálne banky nútia politici.

 

Ronald Ižip
Trim Broker

Za najhoršiu centrálnu banku považujem Bank of Japan, ktorá stojí na opačnom póle ako ECB. Neschopnosť dosiahnuť za posledných 20 rokov infláciu priniesla znásobenie svojho veľkého experimentu – kvantitatívneho uvoľňovania. BoJ robí najväčšie kvantitatívne uvoľňovanie na svete vzhľadom k veľkosti ekonomiky.  Ak sa jej táto politika nepodarí, bude to mať veľký negatívny efekt na dôveru voči nej. Dokonca, aj keby sa jej to podarilo, je otázne, či vyššie úrokové sadzby nespôsobia bankrot Japonska. Politika BoJ ohrozuje prežitie Japonska tak, ako ho poznáme.

 

Richard Koza
Atwel

Najhoršia je určite Japonská, pretože sa hrá s ohňom absolútnou monetizáciou dlhu a totálneho kolapsu miestnej meny. Je to ale asi spoločný problém centrálnej banky a vlády.

 

Stanislav Pánis
J&T Banka

Mám tendenciu povedať, že ECB, ale nebolo by to objektívne. Relatívne nízka účinnosť jej politiky na podporu rastu je spôsobená skôr nevhodnou architektúrou na akej je postavená menová únia či pomalým tempom reforiem členských štátov. V skutku, Mario Draghi je jeden z najbystrejších centrálnych bankárov na svete, človek na správnom mieste, ktorého trh počúva bez toho, aby musel „vystreliť, čo len jediný náboj“. No jeho moc a kompetencie sú len limitované a aj najlepšie nadizajnovaná menová politika bez vhodnej hospodárskej stačí len na to, aby ekonomika eurozóny bola „zaseknutú na druhom prevodovom stupni.“

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

 

Najhoršiu politiku predvádza dlhodobo Bank of Japan (v tesnom závese je potom Fed). Japonci sa už v podstate dve desaťročia stretávajú s defláciou, nízkym rastom. Veľmi pravdepodobne je to čiastočne dôsledok expanzívnej menovej politiky z 80. rokov. BoJ má zároveň najviac uvoľnenú menovú politiku v súčasnosti, keď tlačí v prepočte cca 75 miliárd dolárov mesačne. Pritom sa jedná o tretinovú ekonomiku v porovnaní s USA. Historicky malo Japonsko často problémy s udržaním stabilnej meny. Keď niečo Japonci robia, tak poriadne, a ak by som si mal tipnúť, kto bude mať za pár rokov najväčšie problémy s infláciou, tak Japonsko by bol kandidát č.1.

 

Politiku ktorej svetovej centrálnej banky považujete za najlepšiu a prečo?

 

Martin Barto
Sberbank

Medzi centrálnymi bankami s najlepšou politikou sú podľa mňa v súčasnosti Česká národná banka a Bank of Japan (BoJ).
ČNB sa darilo v neľahkom období dávať jasné signály trhu a udržiavať finančnú stabilitu. Po vyčerpaní možností v oblasti úrokových sadzieb prikročila k ďalšiemu nástroju – kurzu koruny. Slabšia koruna by mala pomôcť českému vývozu, a tým zamestnanosti, domácemu dopytu a investíciám.
BoJ sa snaží bezprecedentnými krokmi pomôcť ukončiť dlhé obdobie ekonomickej stagnácie a povzbudiť dopyt a investície. Dôležité je, že tieto kroky sa uskutočnili po mnohých rokoch keď síce politicky nezávislá BoJ sa viac-menej len prizerala a nebola schopná zmeniť menovú politiku.

 

Ronald Ižip
Trim Broker

Za najlepšiu centrálnu banku považujem ECB. Hlavným dôvodom je, že je konzervatívnejšia ako väčšina ostatných centrálnych bánk. ECB ako jedna z mála centrálnych bánk postupne znižuje objem nákupov cenných papierov, čím podporuje relatívne umiernenú monetárnu politiku. Aj napriek silnému nemeckému krídlu, celá jej politika je viac menej „z núdze cnosť“, keďže ECB by rada vstúpila do programu kvantitatívneho uvoľňovania, len nevie ako. ECB je príkladom, že na dobrú politiku centrálnej banky stačí, aby nebola príliš aktívna.

 

Richard Koza
Atwel

Ťažko povedať, ktorá centrálna banka je najlepšia. Každá centrálna banka pracuje na svojom domácom piesočku, jediný FED má vplyv aj na zvyšok sveta. Dá sa povedať, že v tomto kontexte si nevedie americký FED zle.


Stanislav Pánis
J&T Banka

Veľa závisí od uhľu pohľadu. Na jednej strane je na slobodnom trhu každá centrálna banka ako monopol tvorby peňazí  a manipulátor úrokových sadzieb nesystémovým prvkom, ktorý ovplyvňuje alokáciu kapitálu a môže byť zdrojom potenciálnych nerovnováh, vrátane príjmových, a bublín. Z tohto pohľadu nemožno žiadnu politiku centrálnej banky označiť za dobrú.

Ak sa však na centrálne banky budeme pozerať ako na „status quo“, všetkým hlavným svetovým centrálnym bankám sa v ostatnom čase, najmä použitím neštandardných nástrojov menovej politiky, viac či menej úspešne darí udržiavať stabilitu cenovej hladiny a podporovať hospodársky rast a finančnú stabilitu ako ich hlavné ciele. Netrúfam si povedať, politika ktorej banky je najlepšia, keďže každá pôsobí v relatívne odlišných podmienkach a  mnoho externých faktorov nedokážu ovplyvniť, čo má následne vplyv na účinnosť ich krokov.

 

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Z dlhodobého hľadiska preferujem umiernený postoj centrálnych bánk v menových otázkach. Teda takých, ktoré nechávajú trh riešiť svoje problémy. Príliš nemanipulujú s cenou peňazí a nevytvárajú programy typu kvantitatívneho uvoľňovania. Umiernenú politiku je však v posledných rokoch nájsť ťažké.  Veľké centrálne banky robia v posledných rokoch prakticky to isté, len používajú trochu iné nástroje. Ak by ma mučili, povedal by som na prvom mieste Bank of England, ktorá to so zásahmi nepreháňala a robustný britský bankový systém ustál krízu. To, že sa do nej dostal aj s prispením BoE je však ďalšou kapitolou ....

ANKETAKtorá centrálna banka má najhoršiu monetárnu politiku? Fed 107 (33%) ECB 16 (5%) Bank of England 7 (2%) Bank of Japan 139 (42%) Bank of Canada 4 (1%) Švajčiarska centrálna banka 16 (5%) iná 40 (12%) Hlasovalo 329 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2006-01-19 21:38:01 - Feat.: 0 - Title: Tóth kontra umelci: pat pokračuje
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 05 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:34