StoryEditor

Vojna sankcií? Európski giganti môžu padnúť, na šancu čaká Čína

07.08.2014, 01:23
Kto najviac vyťaží a kto stratí na ekonomických obmedzeniach medzi EÚ a Ruskom? Prečítajte si Tému týždňa na Finwebe.

Pred týždňom uvalili krajiny EÚ nové sankcie na Rusko a protiopatrenia na seba nenechali dlho čakať. Kremeľ zatiaľ oficiálne vrátil len prvý úder - zakázal dovážať poľnohospodárske produkty práve z týchto krajín.

Skončí táto akcia-reakcia totálnou obchodnou vojnou? Nami oslovení ekonómovia ostávajú zatiaľ opatrní. Isté je však jedno - následky ekonomických opatrení budú bolieť. A medzi postihnutými krajinami nebude chýbať ani Slovensko.

Viac sa dozviete v odpovediach analytikov na tri kľúčové otázky.

1. Do akej miery zasiahne posledný balíček sankcií ruskú ekonomiku?

Vladimír Gešperík, Capital Markets

Situácia okolo Ukrajiny a Ruska je nepríjemná v tom, že neexistuje win-win riešenie bez toho, aby nebolo na začiatku ešte výrazne horšie. A reálne hrozí intervencia Ruska v podobe ochrany ruského obyvateľstva na Ukrajine, čo prehĺbi krízu a zväčší rozdiely - toto je dnes najväčšia neznáma pre investorov. V tomto prípade teda súčasný balíček určite zníži rast HDP, oveľa horšie je však to, kam smerujeme.

Jiří Cihlář, Next Finance
Kľúčová otázka znie, ako dlho sankcie potrvajú. Krátkodobo totiž sankcie nebudú mať valivý efekt. Až ak by sankcie trvali niekoľko mesiacov, môže Rusko začať bolieť potrebné obmedzenie prístupu na európske kapitálové trhy. Ruské trhy totiž kvôli strate dôvery zápasia s odlivom kapitálu. To kľúčové, na čom stojí ruská ekonomika, sa ale nemení. Rusko totiž ďalej dodáva do Európy energetické suroviny. Pre Moskvu sú totiž kľúčové európske peniaze. Európa zase ešte stále potrebuje ruskú naftu a plyn. Alternatívne riešenia stále ešte nie sú pripravené.

Martin Janíčko, Moody's
Posledný balíček sankcií už bude mať pre ruskú ekonomiku citeľný dosah. Rusko totiž nebude mať ako nahradiť technologické obmedzenia zo strany západu. Krajiny, na ktoré by sa mohol Kremeľ obrátiť, totiž nedisponujú takou úrovňou. Sankcie by tak mohli znížiť HDP o 0,3 až 0,4 percentuálneho bodu.

2. Ktoré krajiny budú víťazmi a porazenými pri účtovaní dopadov sankcií voči Rusku a následných protiopatrení Kremľa?

Vladimír Gešperík
Všetci sme porazení, v určitých okamihoch však ekonomika musí ustúpiť vyšším cieľom.

Jiří Cihlář
Ťažko hľadať víťaza. Sankcie totiž obvykle mávajú len porazených. Do problémov sa môžu dostať firmy, na ktoré boli priamo uvalené sankcie. Sankcie spôsobia určité komplikácie tiež tým európskym firmám, ktoré svoj ​​vývoz smerovali z časti do Ruska, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvou možnosťou je, že do Ruska dodávali tovary, na ktoré bola uvalená sankcia. Druhou možnosťou je, že v rámci protiopatrení bude Moskva brániť dovozu niektorých druhov tovaru. (Napríklad poľské ovocie). No a treťou možnosťou je to, že Rusko zrazu na dané výrobky nebude mať peniaze. Čím viac sa totiž bude Rusko dostávať do izolácie, tým menej mu budú dôverovať investori a rubeľ bude oslabovať. Európske tovary sa preto bude zdať pre Rusov stále drahšie. Avšak situáciu európskych firiem by som z dlhodobého pohľadu nevidel tragicky. Buď totiž napätie medzi Ruskom a Európou vyšumí samo, alebo si firmy postupne nájdu nové odbytiská.

Martin Janíčko
Medzi najviac ohrozené krajiny patrí Nemecko a Francúzsko. V prípade Nemecka je priamo ohrozených 30-tisíc pracovných miestpre obmedzenia v energetike. Francúzsko zas môže mať problém kvôli rozsiahlym spoločným projektom v zbrojárskom priemysle. Získať by mohla Čína, ktorá čaká na svoju šancu vo finančnom sektore. Menšie zákazky by mohli získať aj spriatelené krajiny bývalého Sovietskeho zväzu ako Kazachstan, Kirgizsko či Arménsko. Vývoz bude Rusko smerovať aj do Latinskej Ameriky.

3, Ako táto kombinácia ekonomických obmedzení doľahne na Slovensko?

Vladimír Gešperík
Môže iba stratiť. Záleží však na tom, ako bude eskalovať konflikt na Ukrajine, ako dlho bude trvať a k akým sankciám sa prepracujeme. V tomto sú akciové trhy extrémne dobrým indikátorom, keďže niekde niekto už vie ako ďaleko je ochotná zájsť Moskva a ako ďaleko Washigton D.C. A aj podľa toho dnes sa vyvýja hodnota indexov a mien vo svete.

Jiří Cihlář
Slovenský export do Ruska predstavuje len okolo štyri percentá. Z tohto pohľadu nepredstavujú sankcie pre slovenskú ekonomiku až tak veľký problém. Horšie je, že niektoré slovenské firmy sú subdodávateľmi firiem v Nemecku a v iných európskych krajinách, ktorých export je na Rusko viac orientovaný. To je väčší problém.

Martin Janíčko
Sankcie voči Rusku sa Slovenska výraznejšie nedotknú, predpokladám, že Slovensko sa v tejto oblasti nebude ani politicky angažovať. Problém by mohli spôsobiť hlavne plošné protiopatrenia Ruska v oblasti energetiky.

 

01 - Modified: 2006-09-07 14:04:00 - Feat.: 0 - Title: Miera nezamestnanosti v SR v 1. polroku dosiahla 14,2 %
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:04