StoryEditor

Tlačenie dolárov Amerike nepomohlo. Skončí to veľkým krachom

30.10.2013, 23:10
Autor:
dujduj
V akom stave je americká ekonomika a aký vplyv na ňu má tlačenie dolárov zo strany Fedu? Čítajte Tému týždňa.

 

V Téme týždňa sa dnes chceme venovať kondícii americkej ekonomiky a stimulom zo strany Fedu, ktoré majú naštartovať a podporovať jej rast.

Fed minulý mesiac zverejnil novú prognózu so zhoršeným odhadom hospodárskeho rastu na tento i budúci rok. Teraz predpokladá, že americká ekonomika tento rok vykáže rast o 2,0 až 2,3 percenta, zatiaľ čo predtým očakával tempo 2,3 až 2,6 percenta.
Amerika sklamala aj v tvorbe pracovných miest. Súkromný sektor ich v októbri vytvoril najmenej za posledných šesť mesiacov. Podľa ekonómov tak americké hospodárstvo ešte stále potrebuje stimuly poskytované centrálnou bankou.

USA sa nemôžu chváliť ani maloobchodnými tržbami. Tie v septembri dokonca mierne klesli. Experti pozorne sledujú vývoj maloobchodných tržieb, pretože v USA na ne pripadá až 70 % ekonomickej aktivity. Rozpočtový spor mal negatívny vplyv aj na dôveru spotrebiteľov v USA, ktorá klesla na najnižšiu úroveň za uplynulý polrok. Index spotrebiteľskej dôvery inštitútu Conference Board klesol v októbri o 9 bodov z 80,2 bodu v septembri na 71,2 bodu, čo je najmenej od apríla.

Ukazuje sa, že ekonomika USA nie je v najlepšej kondícii a avizované zníženie podpory ekonomiky zo strany Fedu sa neuskutoční tak skoro. Pýtali sme sa preto analytikov, v akom stave je naozaj americká ekonomika, či môže ďalšie tlačenie peňazí naštartovať jej rast a aké kroky očakávajú od Fedu.


 


Čo môžu tieto nelichotivé správy povedať o zdraví americkej ekonomiky? Môže byť za týmito výsledkami odstávka americkej vlády alebo ekonomika spomaľovala už predtým?

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Jednoznačne to, že ožívania americkej ekonomiky nejde tak rýchlo, ako všetci čakali. Navyše sa zdá, že program kvantitatívneho uvoľňovania nie je tým, čo by mohlo rast americkej ekonomiky urýchliť.

Odstávka americkej vlády sa na kondícii americkej ekonomiky prejaví, ale len krátkodobo. Skôr ide o to, že proces ožívania vyžaduje nejaký čas. Pritom ako americká centrálna banka, tak aj politici tlačia, aby sa ekonomika USA plne ozdravila čo najskôr.

Vladimír Gešperík
Capital Markets

 

Výrazný pokles pri predaji domov je výsledkom nárastu sadzieb na hypotékach po špekuláciách o zastavení QE v máji 2013. 
Dopyt logicky v dôsledku rastu úrokov klesá, zdravie ekonomiky je naďalej nutné podporovať operáciami Fedu aj keď rozpočet USA a HDP je už aktuálne na tom oveľa lepšie.

Ekonomika spomaľovala aj predtým, kríza okolo vlády to iba prehĺbila.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

 

Situácia okolo odstávky vlády určite nepomohla, ale hlavnou príčinou nelichotivých výsledkov nie je. USA zasiahli rastúce úrokové sadzby, ktoré spomalili úverovú aktivitu.

 

Fed pumpuje do ekonomiky 85 miliárd mesačne ale ekonomika na to nereaguje tak, ako by si Fed prial. Môžeme očakávať, že exit z QE nemusí prísť ani začiatkom budúceho roka?

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Áno, k obmedzeniu programu QE nemusí dôjsť hneď na začiatku budúceho roka. Čakáme, že americkí centrálni bankári budú s obmedzením programu vyčkávať. Navyše je možné, že bankári budú diskutovať dokonca o navýšení objemu QE.

 

Vladimír Gešperík
Capital Markets

Podla najnovších informácii je možné, že QE bude pokračovateľ do júna 2014. Yellenová je žiačkou Bernankeho a dokonca možno v tomto predči svojho učiteľa.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Podľa môjho názoru uťahovanie menovej politiky nepríde minimálne do polovice budúceho roka. A aj keby prišlo, bude sa jednať iba o kozmetickú zmenu s vyhliadkou na reverziu tohto kroku. Nová predsedníčka Fedu Janet Yellen by mohla dať "večnému" QE kredibilitu. Bojím sa, že uvoľnená menová politika skončí až v niekoľkonásobnom horizonte veľkých krachom.

 

 

Zdá sa, že tlačenie peňazí do ekonomiky nefunguje. Skončila v USA éra tohto nástroja? Má ešte vplyv na americkú ekonomiku? Má Amerika iné možnosti ako naštartovať rast?

 

Jiří Cihlář
Next Finance

V tejto chvíli má program QE podľa môjho názoru silný psychologický efekt. Bez programu si mnoho ľudí nevie rast USA predstaviť. Fed navyše urobil finančné trhy závislé od prílivu lacných peňazí. Preto bude musieť byť obmedzovanie programu v budúcom roku veľmi pozvoľné.

 

Vladimír Gešperík
Capital Markets

QE splnilo splnilo svoju úlohu. Bez neho by sme mali výrazne vyššie úroky, defláciu a recesiu ako v 30.rokoch 20. storočia.

Bohužiaľ to, ako to mohlo byť vedia iba tí, čo prežili Veľkú hospodársku krízu a pár profesorov a bankárov, ktorí si uvedomujú, čo by mohla deflácia urobiť s ich súvahami.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Efekty každého tlačenie peňazí sa vyčerpajú, ale nesúhlasím, že tlačenie peňazí niekedy fungovalo. Maximálne v tom zmysle, že vyhnalo na historické rekordy akcie a v minulosti aj niektoré komodity. Možno zvýšilo životnú úroveň bohatým, ale spoločnosť ako celok stratila. Zároveň ale platí, že bez QE by reálne hrozilo zrútenie trhov. Fed tak nemá možnosť tento nástroj bez veľkých strát stiahnuť.

"Štartovanie rastu" je mainstreamový pojem. Ekonomika nie je motor, ale mechanizmus, ktorý najlepšie funguje sám o sebe bez vonkajších vplyvov. Socialistické tendencie prerozdeľovania, ktoré v USA nadobudli v čase úradovania prezidenta Obamu na význame, ekonomiku zrážajú. Podobne negatívne sú tiež menové hry americkej centrálnej banky, ktorá robí experimenty na ľuďoch. Zníženie zasahovania centrálnych autorít do života ľudí vidím ako jedinú cestu k ekonomickému blahobytu a v pojmosloví mainstreamu by mohlo aké jediné významne nakopnúť ekonomiku.

01 - Modified: 2005-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kuriozity z Euroatlasu
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:15