Reuters
StoryEditor

Na trhu s ropou nastal paradox. Jej cena je ako na húsenkovej dráhe. Zdražejú pohonné hmoty?

05.07.2019, 00:00
Ropný kartel sa dohodol na obmedzení ťažby ropy, chce vyhnať ceny nahor.

Paradox na trhu s ropu. Aj tak by sa dala nazvať situácia, ktorá vznikla po tom, čo ropný kartel oznámil predĺženie dohody o znížení ťažby ropy o deväť mesiacov, čo znamená do konca marca budúceho roka.  

V utorok sa konalo zasadnutie rozšírenej skupiny označovanej OPEC +, do ktorej okrem jej členov patrí aj Rusko a ďalší spojenci OPEC-u. Cieľom ich dohody o obmedzení ťažby ropy bolo vyhnať ceny nahor a obmedziť nadbytočné dodávky suroviny na trh. 

​Ceny ropy po ohlásení dohody ropného kartelu však smerovali prudko nadol. Cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) krátko po dohode klesla o 2,7 percenta na 57,50 dolára. Severomorská ropa Brent potom vykazovala pokles o 2,3 percenta na 63,54 dolára za barel.

Analytikov sme sa opýtali, prečo došlo k takémuto paradoxu na trhu s ropu a aký vývoj môžeme očakávať.

Analytikom sme položili nasledujúce otázky:

  1. Prečo došlo k paradoxu na trhu s ropou?
  2. Môžeme očakávať prudký nárast ceny ropy?
  3. Ako vývoj ropy ovplyvní cenu pohonných hmôt?
  4. Majú sa motoristi pripraviť cenový šok?      

Jakub Rosa, analytik Across Private Investments:

Tak ako každé aktívum, aj ropu ovplyvňuje dopyt a ponuka. Z ponukovej strany možno očakávať disciplinovanosť OPEC-u a spol., ktorí od roku 2017 postupne zabezpečujú rovnováhu na ropnom trhu a to aj napriek relatívne vysokej produkcii USA. Množstvo ropy na trhu by teda malo zostať aj najbližšie obdobie stabilné.

Vzhľadom na stav svetovej ekonomiky, fázu ekonomického cyklu a klesajúce predstihové ukazovatele vo výrobnom sektore v Číne, eurozóne, ale aj USA nemožno očakávať masívny nárast cien ropy.

Obavy o vývoj globálneho dopytu sú primárnym dôvodom, ktorý zatlačil do úzadia optimizmus z predĺženej dohody o koordinovanej produkcii do marca 2020.

V prípade severomorského Brentu vidíme krátkodobo ako silnú technickú úroveň 70 dolárov za barel, nad ktorú by ropa nemala výraznejšie rásť a to aj napriek letnej motoristickej sezóne.

V prípade naplnenia tohto scenára očakávame mierne zdraženie pohonných hmôt v nasledujúcich dňoch respektíve týždňoch, ktoré by sa mohlo pohybovať v intervale od päť do desať centov, čo by malo zároveň predstavovať krátkodobo cenový strop.

Olívia Lacenová, analytička xPartners:

Rastúce ceny ropy boli v posledných týždňoch poháňané do veľkej miery obchodnou vojnou medzi USA a Čínou a je logické, že po oznámení prímeria medzi veľmocami v úvode obchodného týždňa oslabili.

Avšak zdá sa, že negatívny fundament prevládol len krátko, pretože počas stredajšieho obchodovania opäť zamierili do zelených čísel.

Stabilizáciu ceny podporilo nielen predĺženie obmedzení ťažby, na ktorom sa dohodli členovia OPEC-u, ale aj vyššie čerpanie zásob v USA oproti pôvodným očakávaniam.

Nižšie dodávky komodity na trh by mali z dlhodobého hľadiska poháňať  jej cenu smerom nahor. Avšak v prípade, že nevstúpi do hry ďalší výrazný fundament, ktorý by nahrával v prospech posilnenia hodnoty čierneho zlata, je predčasné hovoriť o prudkom raste. Samozrejme, že vyššie ceny ropy sa s určitým časovým posunom premietnu aj do cien pohonných hmôt.

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank:

Ropa je v posledných mesiacoch ako na húsenkovej dráhe, čo vytvára veľmi náročné prostredie pre investorov. Na jej cenu vplýva na jednej strane prebytok ponuky a na druhej strane riziko globálneho ekonomického spomalenia, ktoré môže negatívne ovplyvniť budúci dopyt po rope.

Na cenu čierneho zlata však nepôsobia len fundamenty, ale aj iné faktory. Zníženie produkcie skupiny OPEC iste vyvolalo vlnu eufórie predovšetkým v USA, ale rovnako aj v Kanade alebo Brazílii.

Trhový podiel OPECu je teraz najnižší od 90. rokov práve v prospech týchto krajín. Pokiaľ nedôjde k neočakávaným geopolitických udalostiam, mohli by sme očakávať skôr stabilizáciu cien ropy.

Tento prepad ceny ropy však iste motoristom radosť neprinesie. Uprostred motoristickej sezóny, keď je dopyt po pohonných hmotách najvyšší, predajcovia nemajú potrebu znižovať ceny, trend je historicky skôr opačný.

01 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 02 - Modified: 2024-04-03 13:05:23 - Feat.: - Title: Aliancia OPEC+ svoju ťažobnú politiku nezmenila, dôvodom sú rastúce ceny ropy 03 - Modified: 2024-03-25 16:14:33 - Feat.: - Title: Moskva nariadila firmám znížiť ťažbu ropy kvôli záväzkom v rámci OPEC+ 04 - Modified: 2024-03-20 11:15:36 - Feat.: - Title: Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum 05 - Modified: 2024-03-13 15:51:57 - Feat.: - Title: Ropa výrazne zdražuje. Za rastom cien stoja najmä útoky na ruské rafinérie a známky silného dopytu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:40