berlín bundestagReuters
StoryEditor

Dosiahla najväčšia ekonomika Únie svoj vrchol? Nemecký priemysel sa dostal pod tlak

15.06.2018, 19:00
Objem priemyselných zákaziek v Nemecku klesá už niekoľko mesiacov v rade.

Už štvrtý mesiac za sebou klesá objem priemyselných zákaziek v Nemecku. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa znížil o 2,5 percenta, analytici pritom čakali nárast o 0,8 percenta.

Nemecký štatistický úrad vo svojich zverejnených údajoch navyše upravil smerom nahor aj údaj o poklese v marci. Ten sa ukázal byť výraznejší, predstavoval 1,1 percenta, nie pôvodne udávaných 0,9 percenta.

Analytikom sme položili nasledujúce otázky:

1.) Čo stojí za nepretržitým poklesom objemu priemyselných zákaziek od začiatku roka v Nemecku?
2.) Ide len o prechodné obdobie, alebo je to koniec nemeckého boomu?

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex:

1. V podstate pokles nemeckej továrenskej aktivity nie je ničím prekvapivým – väčšina ekonómov a analytikov varovala pred spomalením rastu v EÚ od začiatku tohto roka. Potvrdzuje to aj index manažérov PMI vo výrobnom sektore v Nemecku, ktorý zaznamenal svoj vrchol v januári na 60.8 a odvtedy každý mesiac klesá až na 56.9 v júni. Manažéri veľkých firiem očakávali pokles objednávok aj spomalenie aktivity vo výrobnom sektore.

2. Pravdepodobne sa však nejedná o prechodné obdobie, ale ekonomický rast v EÚ dosiahol svoj vrchol a rast nemeckého HDP v prvom kvartáli už spomalil o polovicu. Je to prirodzené spomalenie po silnom raste v minulých kvartáloch. HDP v EÚ však zatiaľ nesmeruje do recesie, ale môžeme očakávať spomalenie doterajšieho silného rastu, na čele s Nemeckom.

Dôvody spomalenia výrobnej aktivity môžu byť makro, ale aj mikro charakteru. Euro voči doláru posilnilo o 15 percent v roku 2017, čo automaticky zdražilo import z EÚ do USA o 15 percent. Podobne na tom bolo aj euro voči jenu, či franku. Ďalej sú to obavy napr. zo zvyšovania sadzieb v EÚ, rastu výnosov, a konca QE, ktoré môžu znamenať pre niektoré firmy riziko do budúcna, a tým pádom spomalenie výroby a investícií.

Aj v Nemecku začínajú mať problém s najímaním nových pracovníkov kvôli miere nezamestnanosti na minimách a preto továrne pociťujú nedostatok zamestnancov a niektoré zákazky preto nestíhajú dodávať v čase. To sa prejavuje aj rastom cien.

Tieto „problémy“ by mohli pretrvávať aj naďalej, obzvlášť ak ECB naozaj pristúpi k utesňovaniu monetárnej politiky a ekonomická aktivita v EÚ by mohla preto aj naďalej spomaľovať.

Kamil Boroš, analytik X-Trade Brokers:

1. Priemyselné objednávky klesajú predovšetkým zo zvyšku eurozóny a aj z Nemecka. Čiže dôvod je slabší dopyt z eurozóny. Môže za tým stáť viac faktorov - od obáv o obchodné vojny, cez nedostatok pracovnej sily, ktorý tlmí investície do nových kapacít až po slabší dopyt od zákazníkov. Z doterajších dát nie je úplne zrejmé, čo je hlavnou príčinou.

2. V predošlých kvartáloch bol rast ekonomiky privysoký, z nášho pohľadu sa jedná skôr o znormálnenie. Dôvodov pre dlhodobejšie spomalenie rastu nie veľa - banky v eurozóne úverujú a podľa prieskumov hodlajú ďalej uvoľňovať úverové štandardy, drvivá väčšina krajín v eurozóne už konsolidovať nemusí, nerovnováhy v podobe dlhu súkromného sektora naďalej ustupujú a ECB drží úročenie na minimách. Narušiť by to mohli len obchodné vojny.

01 - Modified: 2022-11-05 08:47:31 - Feat.: - Title: Z oznámených stavebných zákaziek na Slovensku doposiaľ nebola zadaná ani polovica 02 - Modified: 2022-07-06 12:28:53 - Feat.: - Title: Biznis v petržalskej kultúre: spriaznené firmy, honoráre pre vedenie či výber peňazí pre mŕtveho fotografa 03 - Modified: 2022-05-09 20:00:00 - Feat.: - Title: Remeslo má zlaté dno. 500 eur pre budúcich murárov prebudilo mladých ľudí 04 - Modified: 2022-04-28 05:27:12 - Feat.: - Title: Cenový uragán roztočili energie. Priemysel drasticky zdražuje 05 - Modified: 2022-04-26 13:58:10 - Feat.: - Title: Absurdné riešenie čipovej krízy. Firmy údajne dolujú polovodiče z práčok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:42