StoryEditor

Arabi podporujú výstavu v Bagdade

13.09.2002, 00:00

Saudská Arábia potvrdila, že podporí predajnú výstavu v Bagdade. Výstava by sa mala podľa mediálnej spoločnosti BBC s odvolaním sa na arabský denník Asharq al-Awsat konať v dňoch 1. až 11. novembra. Bude to prvý raz od roku 1991, keď obe krajiny prerušili vzájomné kontakty v dôsledku vojny v Perzskom zálive, čo arabskí obchodníci podporili usporiadanie výstavy v Iraku. "Dostali sme potvrdenie od 45 saudskoarabských firiem, že sa budú podieľať na výstave. Dúfame však, že ich počet sa zvýši aspoň na 60 alebo 70," povedal Ibrahim Foudah, riaditeľ štátneho Centra saudskoarabského exportu.
Medzi saudskoarabskými firmami sa objavila aj spoločnosť Sabic, štátom kontrolovaný petrochemický koncern a firma Olavan, jedna z najsilnejších súkromných spoločností v kráľovstve. Na začiatku tohto mesiaca iracké agentúry oznámili, že ostatné zúčastnené firmy budú reprezentovať sektory výroby lekárskych prístrojov, potravín, elektroniky a textilu. Sankcie uvalené Organizáciou Spojených národov obmedzujú obchodné aktivity Iraku len na tovar vymieňaný v rámci programu ropa za potraviny. Tento program umožňuje Iraku dovážať len tovar humanitárneho charakteru. Podľa údajov Centra saudskoarabského exportu obchod s Irakom priniesol v prvom polroku pod režimom OSN pre saudskoarabské firmy 68 miliónov USD. Oficiálny obchod Saudskej Arábie a Iraku sa v súčasnosti uskutočňuje cez Jordánsko alebo Spojené arabské emiráty. Avšak saudskoarabskí obchodníci dúfajú, že v najbližšom čase by sa mohla otvoriť hranica s Irakom, ktorá bola uzavretá ešte v roku 1990.
Podpora predajnej výstavy poukazuje na nesúhlas Saudskej Arábie s americkým útokom na Irak. Saudský bojkot amerických tovarov, a s tým spojené súdne procesy Američanov, ktorí obvinili Saudskú Arábiu so spolupráce s teroristami, spôsobili narušenie vzájomných vzťahov. Saudská Arábia bola dlho jedným z najdôležitejších spojencov USA v arabskom svete, ktorým okrem iného poskytla priestor na vojenské základne pre americké jednotky vo vojne v Perzskom zálive. Krajina však v súčasnosti dáva jasne najavo, že niečo podobné sa už nebude opakovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:04