StoryEditor

Ceny domov v Británii naďalej rastú

08.10.2002, 00:00

Ceny domov vo Veľkej Británii sa podľa údajov hypotekárnej banky Halifax zvýšili za posledný mesiac o 4,3 %. V medziročnom porovnaní to znamená nárast cien domov až o 24,2 %. Halifax, ktorý je najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov vo Veľkej Británii, sa vyjadril, že neustále posilňovanie trhu spôsobilo revidovanie odhadov. Na konci roka by sa mal nárast cien ustáliť na úrovni 24 %, a nie na pôvodne odhadovaných 15 %. Revidovanie zo strany Halifaxu prišlo len tri dni po tom, čo stavebná asociácia Nationwide zvýšila vlastný odhad nárastu cien domov v roku 2002 na 23 %.
Ako povedal ekonóm Halifaxu Martin Ellis, trh stále poháňajú nízke úrokové miery, nízka nezamestnanosť a nedostatok ponuky nehnuteľností. Zároveň však dodal, že zmena vo výhľade do budúcnosti, týkajúca sa úrokových mier, výrazným spôsobom podporila rast cien v septembri. Podľa BBC kupujúci neočakávajú výrazný nárast v úrokoch, čo podporuje špekulácie, že ďalšie rozhodnutie centrálnej banky môže úrokové miery ešte znížiť. Halifax si však myslí, že výrazne zvýšenie sa dá vysvetliť prostredníctvom porovnania so septembrom 2001, keď teroristické útoky na USA spôsobili pokles cien domov v Británii o 0,2 %. Údaje Halifaxu však takisto ukázali, že ceny rastú nerovnomerne, pričom najvyšší nárast bol zaznamenaný na juhu Anglicka. Najsilnejšou oblasťou v krajine je East Midlands, kde ceny domov stúpli v medziročnom porovnaní až o 37,6 %. Aj ceny domov v oblastiach West a East Midlands prekonali hranicu 100 tis. GBP, zatiaľ čo sa priemerná cena v Londýne a jeho okolí pohybuje na úrovni 200 tis. GBP.
M. Ellis dodáva, že Halifax očakáva v nasledujúcich rokoch ďalší výrazný nárast cien domov. "Ťažkosti, ktorým musia čeliť ľudia kupujúci dom prvýkrát, by mohli čiastočne zmierniť vysoký dopyt, a tým aj ceny domov," tvrdí M. Ellis. Priemerná cena domov vo Veľkej Británii bola v septembri na úrovni 116 801 GBP, pričom ešte v auguste to bolo 111 968 GBP. Aj vláda zaznamenala za posledný rok príjmy z dane z nehnuteľností v rekordnej výške 2,7 mld. GBP. Viac než polovicu daní zaplatili vlastníci domov v Londýne a v juhovýchodnej časti Anglicka. Ľudia, ktorí kúpili nejakú nehnuteľnosti v tejto oblasti, prispeli do štátnej pokladnice hodnotou 1,5 mld. GBP. K vysokému príjmu prispelo aj zvýšenie dane, a to pre ľudí, ktorí kupujú nehnuteľnosť s hodnotou väčšou ako 60 tis. GBP. Od roku 1997 sa táto daň zvýšila o 400 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:55