StoryEditor

France Telecom je nútený prepúšťať

07.10.2002, 00:00

France Telecom bude musieť prepustiť 10 % z celkového počtu zamestnancov, aby sa mohol vyrovnať so zadlženosťou. Uviedol to francúzsky denník Le Figaro. Podľa denníka by to pre telekomunikačnú firmu znamenalo prepustenie 10 až 11 tis. ľudí. Deň po vymenovaní nového výkonného riaditeľa, ktorý má zostaviť nový plán na záchranu, zástupcovia odborov v správnej rade začali žiadať opätovné zoštátnenie spoločnosti. France Telecom, ktorá je považovaná za jednu z najzadlženejších spoločností na svete, vymenovala Thierryho Bretona za nového šéfa v nádeji, že dokáže zopakovať svoj úspech z bývalej firmy Thomson Multimedia.
Na parížskej burze cenných papierov klesli akcie France Telecom vo štvrtok ráno o 4 % na úroveň 8,07 eura. Dôvodom boli obavy z množstva problémov, ktoré bude musieť nový šéf zvládnuť. T. Breton vyhlásil, že spracuje správu o všetkých operáciách France Telecom, aby mohol v budúcnosti rýchlo definovať problémy a okamžite implementovať riešenie na zlepšenie zlej finančnej situácie.
Dlhy France Telecom sa vyšplhali na 70 mld. eur a strata za posledný polrok dosiahla úroveň 12 mld. eur. Veritelia sa však musia teraz dohodnúť o odložení splátky 15 mld. eur, ktorá je splatná už budúci rok.
Problémy France Telecom sa nahromadili počas 90. rokov, keď spoločnosť začala svoju expanziu po celej Európe. Firma získala mobilných operátorov ako Orange a problémový MobilCom. Aj keď France Telecom pozastavil platby pre MobilCom, T. Breton musí rozhodnúť, čo urobí s 28,5-percentným podielom v nemeckej firme, ktorá sa drží nad vodou len vďaka podpore štátu a dobrému menu medzi veriteľmi.
V správnej rade France Telecomu sedí sedem zástupcov z radov odborov, vrátane dvoch z odborovej federácie CGT, ktorá má veľmi dobré vzťahy s francúzskou komunistickou stranou. Obaja títo zástupcovia požadujú zoštátnenie firmy, pretože privatizácia by znamenala koniec spoločnosti. V súčasnosti francúzska vláda vlastní vo France Telecom 55-percentný podiel, takže vymenovanie T. Bretona musel schváliť aj francúzsky kabinet. Podľa analytikov bude mať francúzska vláda v budúcej činnosti firmy dôležitú úlohu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:17