StoryEditor

Peniaze stáli šéfa aerolínií miesto

28.04.2003, 00:00

Uprostred boja o prežitie ohrozenej americkej leteckej spoločnosti American Airlines odstúpil jej predseda predstavenstva Donald Carty. Tesne predtým dosiahlo vedenie spoločnosti predbežný kompromis s odbormi o prispení zamestnancov k snahám o záchranu aerolínií, ktoré sa snažia odvrátiť bankrot. Centrála spoločnosti už oznámila, že nástupcom D. Cartyho by sa mal stať doterajší prezident firmy Gerard Arpey. Podľa agentúry Reuters D. Carty odstupuje po veľkej kritike, že neoznámil vyplatenie odmien výkonným pracovníkom, zatiaľ čo ostatní zamestnanci museli pristúpiť na výrazné krátenie svojich miezd.
Ako uviedol denník Die Presse, ešte nie je presne známe, kedy firma požiada o ochranu pred veriteľmi, ale malo by sa tak stať v najbližších dňoch. Načasovanie závisí od toho, či stevardi, ktorí sa stali nadbytočnými, pristúpia na výrazne zníženie svojich miezd a akceptujú aj ďalšie ústupky navrhované predstavenstvom. American Airlines mala požiadať o ochranu už v piatok, avšak po porade s právnikmi sa predstavenstvo rozhodlo dať stevardom ešte jednu šancu. Čas na rozhodnutie dostali do dnešného dňa.
Balík opatrení, ktorý sa dohodol ešte minulý týždeň a mal priniesť úsporu 1,8 mld. USD, nevyšiel. Dôvodom neochoty pristúpiť na balík opatrení bolo zverejnenie odmien vedenia spoločnosti. Odmeny boli nakoniec zamietnuté, avšak nie 41 mil. USD určených na penziu 45 šéfov aerolínií, ktoré majú byť vyplatené aj v prípade konkurzu.
Hospodársky výsledok za prvý štvrťrok poukázal na negatívny trend. Strata 1,04 mld. USD dostala leteckú spoločnosť pod výrazný tlak. D. Carty zdôvodnil tento výsledok vojnou v Iraku, vypuknutím smrteľnej choroby SARS, poklesom záujmu o cestovanie, ako aj vysokými cenami pohonných látok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:25