StoryEditor

Prežitie závisí od liberalizácie trhu

09.06.2003, 00:00
Spoločnosť Siderit, s. r. o., Nižná Slaná, chce udržať doterajší rozsah činnosti a 800 pracovných miest. Firma kúpila majetok úpadcu spoločnosti Želba, a. s., Spišská Nová Ves a od 1. júna na ňom začala hospodáriť. Prevzala všetkých zamestnancov a zachovala obchodné vzťahy s partnermi. Prevádzka závodov spoločnosti v Rudňanoch a vo Švábovciach beží bez väčších ťažkostí. Tvrdým orieškom je ťažobno-upravárenský komplex železnej rudy Siderit v Nižnej Slanej, ktorý zápasí s prevádzkovo-ekonomickými problémami. Podľa Ladislava Lazara, člena vedenia spoločnosti, sú pre existenciu závodu kľúčové ceny plynu a výstupov, ako aj investícia do zníženia energetickej náročnosti výroby v objeme 180 mil. Sk. Siderit sa znova pokúsi na ňu získať prostriedky formou žiadosti o štátnu pomoc.
Boj o korunu
Závod v súčasnosti hospodári s miernou stratou, do konca roka počíta s vyrovnaným hospodárskym výsledkom. Podľa riaditeľa Dušana Oravca plánuje tento rok vyťažiť 720-tisíc ton rudy, vyrobiť 320-tisíc ton vysokopecných peliet a nájsť si nových odberateľov v Poľsku, Srbsku a Rakúsku. Zatiaľ čo objem a ceny peliet má na tento rok zmluvne zabezpečené s najväčším odberateľom U.S. Steel, s. r. o., Košice, rokovania o obchodných a technických podmienkach prepravy plynu od alternatívneho dodávateľa s SPP a ÚRSO nie sú ani po polročnom rokovaní ukončené. Želba získala ešte v čase konkurzu ako prvá v SR súhlas na individuálny dovoz plynu za cenu na vstupe 100 USD za tisíc kubických metrov plus paušálny poplatok za prepravu. Ten stanovil ÚRSO bez ohľadu na vzdialenosť a objem na 2,36 Sk. SPP účtuje v súčasnosti Sideritu 7,20 Sk za kubík a ponúka mu novú zmluvu za 6,98 Sk. Takáto kalkulácia však nie je pre Siderit, ktorý môže získať plyn o korunu lacnejšie, prijateľná a trvá na vytvorení predpokladov na alternatívny odber.
Súd ako posledná možnosť
"Boli sme od februára pripravení na takéto riešenie, ktoré by nám mesačne ušetrilo asi 4 mil. Sk, ale SPP nebol na to technicky pripravený a predložil nám nesplniteľné podmienky," tvrdí Lazar. Pýta sa, či môže dodávateľ účtovať vyššiu cenu než aká je zmluvne zakotvená. SPP a Siderit majú totiž uzavretú zmluvu s pôvodnými tarifami a ani jedna zo strán ju nevypovedala. Manažment Sideritu napriek ťažkostiam počíta s tým, že od augusta začne s individuálnym dovozom. Pokiaľ to nepôjde, je odhodlaný riešiť problém súdnou cestou. Podľa Dany Kršákovej, hovorkyne SPP, nie je pravda, že spoločnosť bráni vstupu iných dodávateľov do svojich sietí a že chce prepravnými tarifami odberateľov likvidovať. Niekoľkomesačné rokovania nepovažuje za zdržiavanie a pripisuje ich tvorbe legislatívneho rámca prepravy plynu a zložitosti procesu liberalizácie trhu.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 11:53