StoryEditor

Akcie WorldComu budú možno bezcenné

24.10.2002, 00:00

Skrachovaná telekomunikačná firma WorldCom oznámila ďalšiu stratu za júl a august a žiada ďalších päť mesiacov na vytvorenie reorganizačného plánu firmy. WorldCom upozornil na možnosť, že keď na budúci rok uplynie ochranná lehota pred veriteľmi, akcie firmy môžu mať len minimálnu, prípadne žiadnu hodnotu. Firma naďalej čelí vyšetrovaniu zo strany kriminálnych a regulačných úradov v USA z dôvodu účtovného škandálu, ktorý zapríčinil v júli najväčší svetový bankrot. Spoločnosť vzhľadom na škandál v súčasnosti pracuje na znovuohodnotení svojej súvahy, čo môže v konečnom dôsledku znamenať aj zníženie celkovej hodnoty aktív.
Ako uviedla mediálna spoločnosť BBC, súčasťou reorganizácie firmy je aj povinnosť WorldComu mesačne poskytovať finančné výkazy pre súd zodpovedný za vedenie konkurzu. Spoločnosť zaznamenala za júl a august stratu vo výške 429 mil. USD pri výnosoch 4,8 mld. USD. WorldCom opätovne navrhol, že by mohol odpísať niektoré nehmotné aktíva o ďalších 50 mld. USD. Samozrejme, musí odpísať hodnotu aj z ostatných aktív. V júni firma vykázala určité nezhody v účtovníctve, ktoré nadhodnotili jej príjem o 3,8 mld. USD. Takto vykazovala zisk, avšak v skutočnosti dochádzalo k strate. O dva mesiace neskôr však firma zverejnila nesprávne vykázané príjmy vo výške ďalších 3,3 mld. USD.
Ochranná lehota WorldComu by sa mala skončiť najskôr v marci 2003. Nedávno však spoločnosť žiadala súd o predĺženie termínu na odovzdanie reorganizačného plánu z 18. novembra na 17. apríla 2003. WorldCom na základe súčasných informácií a predchádzajúcej analýzy schopnosti uspokojiť svoje záväzky predpokladá, že keď uplynie ochranná lehota, prioritné akcie nebudú mať žiadnu hodnotu.
Doteraz už boli v súvislosti s účtovným škandálom obvinení štyria bývalí pracovníci. Poslední dvaja boli Betty Vinsonová a Troy Normand, od ktorých vyšetrovatelia očakávajú, že poskytnú dôkazy na obvinenie všetkých bývalých výkonných pracovníkov vrátane výkonného riaditeľa Bernieho Ebbersa. B. Vinsonová pri vypočúvaní oznámila, že v októbri 2000 jej bolo nariadené sfalšovať dokumenty v hodnote 800 mil. USD. Počas nasledujúcich 18 mesiacov dostala ďalšie príkazy na falšovanie dokumentov, ktoré mali zakryť blížiacu sa finančnú krízu vo firme. Potvrdenie viny by mohlo pre B. Vinsonovú znamenať až 10 rokov väzenia. V najbližšom čase by mal byť obvinený aj bývalý výkonný riaditeľ B. Ebbers, ktorý odstúpil ešte v apríli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:58