StoryEditor

Východ zlepšuje podmienky podnikania

27.09.2007, 00:00
Najlepšie podmienky na podnikanie majú Singapur, Nový Zéland a Spojené štáty nasledované Hongkongom, Dánskom a Britániou. Informuje o tom vo včera vydanej správe Svetovej banky a Medzinárodnej finančnej korporácie (IFC) Doing Business 2008, ktorá hodnotí vybrané podmienky pre podnikanie v 178 krajinách za tento rok. Z postkomunistických štátov bolo najúspešnejšie Estónsko na 17. mieste, nemalým prekvapením je však pozícia Gruzínska, ktoré sa umiestnilo tesne za Estóncami a predstihlo tak aj najsilnejšiu európsku ekonomiku - Nemecko. Slovensko si viedlo celkovo úspešne. Od hodnotenia na rok 2007 sa posunulo o štyri miesta dopredu, ešte väčším skokanom však bolo Maďarsko, ktoré aj vďaka reformám v sledovanom období poskočilo oproti predchádzajúcemu hodnoteniu zo 66. miesta na 45. miesto.

Najlepšie podmienky na podnikanie majú Singapur, Nový Zéland a Spojené štáty nasledované Hongkongom, Dánskom a Britániou. Informuje o tom vo včera vydanej správe Svetovej banky a Medzinárodnej finančnej korporácie (IFC) Doing Business 2008, ktorá hodnotí vybrané podmienky pre podnikanie v 178 krajinách za tento rok. Z postkomunistických štátov bolo najúspešnejšie Estónsko na 17. mieste, nemalým prekvapením je však pozícia Gruzínska, ktoré sa umiestnilo tesne za Estóncami a predstihlo tak aj najsilnejšiu európsku ekonomiku - Nemecko. Za Gruzíncami práve tak zaostali Rakúšania (25. miesto), Izrael (29.), Južná Kórea (30.), Španielsko (38.) a s vysokou stratou Taliansko (až 53. miesto). Do Top 25 sa dostalo ešte Lotyšsko na 22. mieste.
Dynamický Východ
Pod posun mnohých východoeurópskych štátov sa podľa banky podpísali najmä viaceré reformy uskutočnené v ostatnom roku (Svetová banka vychádzala pri hodnotení z obdobia od apríla 2006 do júna 2007). Tento región spolu so Strednou Áziou v reformách predstihol Južnú Ameriku aj bohaté západné štáty. Niektoré štáty urobili taký pokrok v reformách, že napríklad pri zakladaní firmy sú podmienky u nich lepšie než v niektorých západných štátoch. Najväčšími reformátormi boli Macedónsko, Chorvátsko, Bulharsko a práve Gruzínsko. To môže vysvetliť niektoré zaujímavé umiestnenia, nielen v prípade Gruzínska.
Napríklad podľa správy, v ktorej inštitúcie hodnotili okrem podmienok na založenie firmy aj získavanie licencií, zdaňovanie, možnosti úverovania, ochranu investorov, pracovné náklady, dodržiavanie kontraktov a riešenie sporov pri ich nedodržaní, či lehotu a náklady spojené s likvidáciou firmy, vojnou zničené Srbsko (86. miesto) preskočilo rýchlo sa reformujúce Chorvátsko (97. miesto). Podobne, Botswana a Mongolsko skončili na 50., respektíve 51. mieste, preskočiac tak Česko, Poľsko, ale aj ekonomicky napredujúce Slovinsko (55. miesto).
Podstatná je legislatíva
Ako pre HN povedala riaditeľka kancelárie Svetovej banky v SR Ingrid Brocková, je to preto, lebo vždy sa meria len zmena v tom období, ktoré je v správe udané. "V tomto období niektoré krajiny východnej Európy a Strednej Ázie prekročili dynamiku zmien v porovnaní s pôvodnými krajinami Európskej únie. To je aj prípad Gruzínska a niektorých ďalších štátov," povedala Brocková. Práve táto dynamika podľa nej vyvoláva záujem investorov, ktorí takto aspoň zhruba môžu predpokladať budúci vývoj v týchto krajinách a rozhodnúť sa, do ktorej krajiny má v budúcnosti investovať. Práve Gruzínsko poskočilo na 18. miesto z 37., na ktoré sa posunulo zo 112. miesta.
Navyše, správa Doing Business nezahŕňa určité podmienky, ako infraštruktúra, menové výkyvy a najmä mieru zločinnosti. Aj preto napríklad v kategórii ochrany investorov Dánsko nestačilo na Bangladéš, Fíni a Švédi na Kirgizsko, Mozambik či Ghanu a Francúzi na 64. mieste na Angolu a Nigériu, ktoré skončili na 51. mieste. Podľa Brockovej sa tu hodnotia iba legislatívne kroky vlád. Aj slabšie štáty tak mohli v danom období napríklad znížiť počet krokov na registrovanie biznisu alebo prijali určitú legislatívu na ochranu investorov.
Neisté vyhliadky Slovenska
Slovensko si viedlo celkovo úspešne. Od hodnotenia na rok 2007 sa posunulo o štyri miesta dopredu, ešte väčším skokanom však bolo Maďarsko, ktoré aj vďaka reformám v sledovanom období poskočilo oproti predchádzajúcemu hodnoteniu zo 66. miesta na 45. miesto.
Napriek tomu, Slovensko, aj keď podľa správy v období od apríla 2006 do júna 2007 neuskutočnilo žiadne významnejšie reformy, skončilo v rebríčku (32. miesto) ďaleko pred ostatnými štátmi z Vyšehradskej štvorky. Za Maďarskom skončila na 56. mieste Česká republika, ktorá klesla o štyri miesta a Poľsko sa posunulo o jednu priečku na 74. miesto. Česko pritom skončilo za prvou päťdesiatkou napriek viacerým reformám za ostatný rok či už na pracovnom trhu alebo aj pri urýchlení zakladania firmy.
V súčasnosti je v Česku možné založiť si firmu v priemere už za 17 dní, na Slovensku to trvá približne 25 dní a pre podnikanie v najpriateľskejšom Singapure asi päť dní. Česko predstihuje Bratislavu aj v ukazovateli získavania potrebných povolení na založenie biznisu či v nákladoch na cezhraničný obchod. Naopak, Slovensko je na tom lepšie pri registrácii nehnuteľností potrebných na podnikanie, kde na to stačí zhruba 17 dní, zatiaľ čo v Českej republike viac než štyri mesiace. O niečo lepšie je na tom Slovensko aj pri likvidácii podniku, čo u nás trvá štyri a v Česku asi 6,5 roka. Ak sa však vezme predchádzajúca správa, v spomínaných kategóriách Bratislava veľký posun neurobila, naopak, v kategóriách založenie a likvidácia firmy si pohoršila. Vylepšila si pozíciu v získavaní úverov a dodržiavaní kontraktov.
Brocková však upozornila, že Slovensko môže zaznamenať pokles v ratingu v budúcej správe. "Budúci rok bude vyzerať zaujímavejšie, pretože už sa v nej odrazia zmeny, ktoré Slovensko urobilo v poslednom období. A tie rating možno znížia," dodala Brocková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:32