StoryEditor

Banky v študentoch nájdu verného klienta

21.09.2007, 00:00
Študent je pre banku dobrý klient. Pre banku je mladý človek vzácny však najmä tým, že po skončení štúdia často zostáva svojej banke verný aj naďalej. Aj preto sa banky snažia ponúknuť pre študentov výhodnejšie produkty alebo úver aký má možnosť získať bežný klient.

(Nie)bežný účet
Život študenta mimo jeho rodného mesta môžu výhodné ponuky bánk uľahčiť. Vreckové od rodičov alebo výplaty z príležitostných brigád dostáva priamo na svoj bežný účet, cez ktorý taktiež realizuje platby a nákupy. Banky v snahe získať verného klienta majú pre študentov pripravené bežné účty alebo balíky služieb, za žiadne alebo minimálne poplatky a s výhodnejšou úrokovou sadzbou. "Pri bežnom účte pre ľudí od 15 do 26 rokov ponúkame klientom progresívne úročenie, teda čím viac peňazí, tým vyššie úročenie," vysvetľuje hovorkyňa VÚB Banky Alena Walterová. Pri službe pritom nerozlišujú, či ide o študenta alebo nie, musí však spĺňať vekovú hranicu.
Platobné karty určené k študentským účtom môžu taktiež spríjemňovať študentský život. Za príplatok 250 korún ročne môže klient využívať množstvo zliav na Slovensku a v zahraničí. Priplatiť si taktiež môže celoročné cestovné poistenie. Kartu Euro 26, ktorá tieto výhody poskytuje, ponúkajú v súčasnosti napríklad Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, ČSOB či VÚB.
Študent môže využiť výhodnejšie sporenie aj v cudzích menách. "Za posledné obdobie sme odpozorovali zvýšený záujem o sporenie v cudzích menách. Myslíme si, že tento trend je spôsobený najmä letným cestovaním študentov," konštatuje hovorkyňa Istrobanky Miroslava Pargáčová. Istrobanka ponúka študentom výhodnejší úrok pri termínovanom vklade v dolároch, librách alebo českých korunách.
Keď nestačí vreckové
Banky však mysleli aj na možnosť, že mladý klient všetky svoje peniaze minie a ostane krátkodobo bez prostriedkov. "Študenti môžu získať povolené prečerpanie bez nutnosti predkladať potvrdenie o príjme, bez poplatku, s úverovým limitom až do výšky 20-tisíc korún," povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. Úroková sadzba je pritom o jedno percento výhodnejšia ako pre bežného klienta. V Tatra banke klient získa možnosť prečerpať účet do 50-tisíc už po troch mesiacoch, čo je polovičné obdobie ako pri bežných účtoch.
Študovať na dlh
Na financovanie nákladného vysokoškolského života môže študent okrem vreckového od rodičov použiť aj úver. "Študent sám rozhoduje o tom, na čo peniaze počas štúdia použije, keďže nepožadujeme dokladovanie jeho účelu," vysvetľuje Fuňová. Úver do 250-tisíc môže študent v Slovenskej sporiteľni čerpať aj postupne v ľubovolných výškach - od 25-tisíc, čo mu zabezpečí pravidelný príjem. Banka VÚB ponúka študentom zvýhodnený úver až do 400-tisíc korún, pričom pre študentov vybraných fakúlt nevyžaduje spoludlžníka.
Nič nie je zadarmo
Lacnejšie a výhodnejšie úvery, lepšie úrokové sadzby a nízke poplatky pre študentov majú svoj dôvod. Pre banky má mladý človek veľký význam najmä do budúcnosti. "Študenti predstavujú skupinu ľudí, ktorá je z hľadiska svojej budúcnosti pre nás veľmi zaujímavá. Ich príjmy počas štúdia sú nízke, preto sa im snažíme pomôcť rôznymi zľavami a odpustením poplatkov," vysvetľuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Banky teda získajú v mladom človeku klienta, ktorý môže ostať banke verný na dlhé obdobie. "Študenti patria medzi náročných klientov. Pred tým ako si vyberú svoju banku, si dôsledne porovnajú ponuky všetkých bánk. Ako náhle však toto rozhodnutie urobia, stávajú sa z nich lojálni klienti," hovorí Miroslava Pargáčová. Po skončení štúdia sa mladému klientovi spravidla zväčšia príjmy a začne vyžadovať vyšší životný štandard, čo banke otvára dvere pre ďalšiu spoluprácu. "Potreby človeka sa menia podľa jeho životných fáz. Keď doštuduje, nájde si prácu. Do práce sa chce voziť vlastným autom a využije spotrebný úver na jeho kúpu. Potom ho už nebaví bývať v podnájme a chce si kúpiť vlastný byt, znovu sa obráti na banku so žiadosťou o hypotekárny úver," vysvetľuje Pargáčová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:44