StoryEditor

Zisky ČEZ-u vzrástli v treťom štvrťroku o polovicu

13.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Čistý zisk energetickej skupiny ČEZ vzrástol v 3. štvrťroku medziročne o polovicu na viac než osem miliárd českých korún (vyše 9,86 miliardy Sk). Tržby sa zvýšili zhruba o desať percent približne na 40 miliárd korún, okrem iného aj vďaka transakciám v zahraničí. Vyplýva to z odhadov analytikov, ktorých ČTK oslovila. ČEZ, ktorého väčšinovým vlastníkom je štát, ohlási výsledky zajtra.
"Zvýšenie je spôsobené najmä rastúcimi cenami elektriny, úsporou nákladov v Českej republike a absenciou jednorazových odpisových položiek," povedal analytik Patria Finance Robert Keller. Firma minulý rok v treťom štvrťroku odpísala 1,7 miliardy korún pri prevode administratívnych budov regionálnych energetických spoločností zo skupiny ČEZ.
"Firme pomáha aj lepšia kontrola nákladov, najmä v divízii výroby elektrickej energie," tvrdí analytik Cyrrus Jan Procházka. Čistý zisk za deväť mesiacov tohto roka podľa neho vzrástol o 30 percent na 28,6 miliardy Kč. To je takmer toľko, koľko firma zarobila za celý minulý rok.
"Letná sezóna obvykle znamená určitý pokles ziskovosti vzhľadom na zvýšený počet opráv a údržby," povedal analytik BH Securities Petr Hlinomaz. ČEZ podľa neho v treťom štvrťroku vyrobil o 10 percent viac elektriny než pred rokom.
ČEZ pravdepodobne vo štvrtok oznámi aj zvýšenie odhadu zisku na celý rok. Odhad bude vyšší najmenej o tri miliardy korún získané vďaka budúcemu zníženiu daní v súvislosti so schválenou daňovou reformou v ČR. ČEZ zatiaľ na tento rok odhaduje rast čistého zisku o 22 percent na 35,1 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 16:00