StoryEditor

Alfa postaví v Žiline paroplyn

05.11.2007, 23:00

Na mape pripravovaných paroplynových cyklov pribudol ďalší. Nové energetické dielo umožňujúce kombinovanú výrobu elektriny a tepla pripravuje v Žiline firma Alfa Power.
Slovensko-luxemburský investor plánuje začať s výstavbou na budúci rok v miestnej časti Považský Chlmec. V existujúcom priemyselnom areáli spoločnosti Stavebná mechanizácia by chcel investor umiestniť menší kogeneračný zdroj s celkovým inštalovaným výkonom 40 megawattov.
Podľa územného plánu mesta Žilina je táto lokalita charakterizovaná ako zóna priemyslu a logistiky. Investor počíta s využitím desiatich stredne otáčkových kogeneračných jednotiek od nemeckej firmy Deutz. Vyrobenú elektrinu bude paroplyn po dokončení dodávať do rozvodnej siete, tepelná energia je určená pre potreby iných priemyselných prevádzok v tejto lokalite.
Ministerstvo hospodárstva eviduje viacero ďalších žiadostí na výstavbu paroplynových zariadení s rôznym výkonom. K najaktuálnejším projektom patrí elektráreň v Malženiciach, ktorej výstavbu plánuje rozbehnúť nemecký E.ON. Do kombinovaného systému plynových a parných turbín chce 200 miliónov eur.
Predseda predstavenstva nemeckého koncernu Johanes Teyssn informoval, že projekt počíta s celkovým inštalovaným výkonom 400 megawattov. Podobný paroplynový cyklus s výkonom 2 x 400 megawattov by nemecký koncern chcel umiestniť aj na maďarskom brehu Dunaja, pri obci Gönyü. Tá je vzdialená len necelé tri kilometre od slovenských hraníc.
Menšiu kogeneračnú elektráreň na spaľovanie zemného plynu pripravuje aj slovenská firma Makal. Energetické zariadenie s celkovým výkonom 25 megawattov by malo byť umiestnené v obci Čaka v Levickom okrese.
Zatiaľ najčerstvejším investorom v sektore paroplynovej energetiky je firma Slovintegra Energy, ktorá začiatkom októbra uviedla do plnej prevádzky zariadenie v priemyselnom parku Levice-Géňa. Okrem dodávky 80 megawattov elektrickej energie do rozvodnej siete zabezpečuje aj teplo pre okolité výrobné prevádzky.
Podľa primátora Štefana Mišáka by mal paroplyn dodávať teplo aj pre potreby samotného mesta Levice. Predseda predstavenstva skupiny Slovintegra Slavomír Hatina pri spustení paroplynu potvrdil, že zvažujú realizáciu ďalších podobných projektov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 12:48