StoryEditor

Toyota po 17 rokoch otvorí nový závod v Japonsku

17.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Japonská automobilka Toyota Motor plánuje investovať 870 miliónov dolárov (21,1 miliardy Sk) do výstavby novej továrne v Japonsku. Chce tak odbremeniť svoje závody v krajine, ktoré pracujú na plný výkon. Továreň by mala stáť v severnej časti Japonska, možno na ostrove Hokkaidó. V súčasnosti má firma v Japonsku šesť tovární a ďalších 40 v zahraničí.
Továreň bude prvou domácou investíciou Toyoty za posledných 17 rokov. Podľa japonskej tlače by prevádzku mala začať v roku 2009 a jej ročná kapacita bude okolo 200-tisíc áut. Automobilka momentálne súperí o vedúcu pozíciu v automobilovom priemysle s americkým konkurentom General Motors. Podľa údajov časopisu Automotive News Toyota minulý rok po 75 rokoch vystriedala GM na poste najväčšej svetovej automobilky podľa objemu predaja. Podľa vlastných údajov si však firma GM minulý rok vedúcu pozíciu ešte udržala.
Toyote sa darí posilňovať svoj podiel na trhoch v Severnej Amerike, Európe aj doma vďaka úsporným modelom ako Prius a RAV4, no rapídne expanduje aj na nových trhoch ako Čína a Rusko. V tomto roku plánuje zvýšiť predaj na 9,3 milióna z minuloročných 8,8 milióna áut a v roku 2009 chce prekonať hranicu desiatich miliónov.
Domáce továrne spoločnosti Toyota pre vysoký dopyt pracujú na plný výkon. Tá nová by mala pomôcť ostatným závodom a hlavne prispieť k zlepšeniu kvality. Po spustení výroby v novej továrni bude totiž firma môcť pozastaviť prácu na niektorých súčasných montážnych linkách a zmodernizovať ich.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 07:50