StoryEditor

Únia chce Made in the EU

20.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Potraviny a nápoje vyrobené v niektorom z členských štátov Európskej únie by v budúcnosti mohli niesť označenie "Made in the EU" (vyrobené v EÚ). Túto možnosť podľa niekoľkých zdrojov aktuálne zvažuje Európska komisia. Otázkou ale je, či by to bolo prijateľné aj pre členské štáty. Podobné myšlienky sa totiž už objavili v minulosti a v niektorých krajinách sa nestretli s príliš vrelou odozvou.

Potraviny a nápoje vyrobené v niektorom z členských štátov Európskej únie by v budúcnosti mohli niesť označenie Made in the EU (vyrobené v EÚ). Túto možnosť podľa niekoľkých zdrojov aktuálne zvažuje Európska komisia. Otázkou však je, či by to bolo prijateľné aj pre členské štáty. Podobné myšlienky sa totiž už objavili v minulosti a v niektorých krajinách sa nestretli s príliš vrelým ohlasom.
Takéto označenie by podľa návrhu, na ktorom podľa serveru EUobserver pracuje eurokomisár pre oblasť zdravia Markos Kyprianou, malo niesť všetko, čo je aspoň v poslednej fáze vyrábané v únii. Zahŕňalo by to tak aj veci, ktoré sa vyrobia z dovážaných surovín. Výnimku by malo iba mäso.
O tom, že komisia opäť zvažuje možnosť zavedenia spoločného úniového označenia, ČTK
potvrdil aj diplomatický zdroj, podľa ktorého je však všetko zatiaľ len na úrovni komisie a členské štáty o tom nikto neinformoval.
Aj keď zatiaľ ide len o rodiaci sa návrh, už teraz sa dočkal kritiky. Napríklad holandská poslankyňa Dorette Corbeyová tvrdí, že návrh neberie dostatočne do úvahy niektoré ekologické aspekty výroby.
"Myslím, že označenie Made in the EU je príliš všeobecné. Trendom je dívať sa na to, odkiaľ výrobok presne pochádza. Doprava z veľkých vzdialeností je celkovo zlá pre životné prostredie," dodala pre holandské médiá.
Návrh na zavedenie tohto označenia je súčasťou väčšieho balíčka, ktorý sa bude označovaním potravín a iných výrobkov zaoberať. Ďalšie by sa mali týkať napríklad údajov o tom, koľko je v danom produkte tukov, cukru či soli. Všetko by malo byť predstavené zrejme ešte pred koncom roka.
Myšlienka na zavedenie označenia Made in the EU nie je nová. O niečom podobnom sa uvažovalo v roku 2004, kedy však komisia nakoniec ustúpila pre kritiku niektorých štátov. Británia, Nemecko či Holandsko vtedy poukazovali okrem iného na náklady, ktoré by nový spôsob označovania spôsobil. Iné štáty zasa vehementne zdôrazňovali, že si chcú uchovať vlastné národné označenie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 08:24