StoryEditor

ČEZ dosiahol vysoký zisk

30.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Česká energetická skupina ČEZ dosiahla za prvých deväť mesiacov tohto roka vysoký zisk. Vďačí za to nárastu cien elektrickej energie a príjmom distribučných spoločností, ktoré kontroluje.

Česká energetická skupina ČEZ dosiahla za prvých deväť mesiacov tohto roka vysoký zisk. Vďačí za to nárastu cien elektrickej energie a príjmom distribučných spoločností, ktoré kontroluje.
ČEZ, ktorý je druhým najväčším európskym exportérom elektriny, zaznamenal čistý zisk 14,09 miliardy českých korún, čo je medziročne o 27 percent viac. Vlani v rovnakom období skupina vygenerovala zisk 11,11 miliardy korún. Tržby koncernu stúpli na 87,84 miliardy zo 73,06 miliardy korún. Prevádzkový zisk sa zvýšil z 14,71 na 20,87 miliardy korún, čo bol medziročný nárast na 41,9 percenta. Zisk stúpol predovšetkým vďaka dobrým prevádzkovým výsledkom, predaj elektriny totiž rástol vyššie ako náklady, uvádza sa vo vyhlásení českej spoločnosti.
Tržby za elektrinu vzrástli za deväť mesiacov oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 23 percent na 83,3 miliardy korún. Hore ich potiahol hlavne predaj koncovým používateľom, ktorý sa zdvihol o desať miliárd korún na 29,65 miliardy. Významne k tomu prispeli bulharské distribučné spoločnosti.
ČEZ včera zopakoval svoju prognózu zverejnenú minulý mesiac. Koncern očakáva v tomto roku konsolidovaný čistý zisk 17,2 miliardy korún. Spoločnosť zároveň potvrdila, že má v úmysle uplatniť svoju kúpnu opciu a zvýšiť 56,9-percentný podiel v regionálnej distribučke Severočeská energetika o ďalších 36,3 percenta v prvom kvartáli 2006.
V decembri by mal mať ČEZ hotovú štúdiu týkajúcu sa alternatív nových kapacít výroby elektriny, medzi ktorými môže byť výstavba nového jadrového reaktora, výstavba elektrárne spaľujúcej plyn alebo využívanie iných zdrojov energie.
Skupinu ČEZ tvorilo ku koncu tretieho štvrťroku 37 spoločností zahrnutých do konsolidačného celku vrátane troch novo získaných bulharských distribučiek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
31. máj 2024 22:23