StoryEditor

Vzniká vesmírny prístav

15.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Britská spoločnosť Virgin Galactic a americký štát Nové Mexiko uzavreli dohodu o výstavbe vesmírneho prístavu za 225 miliónov dolárov. Virgin Galactic založil podnikateľ Richard Branson, ktorý vlastní aj nízkonákladovú leteckú spoločnosť Virgin Atlantic, na uskutočňovanie turistických letov do kozmu.
Virgin Galactic ďalej oznámil, že zálohu na miesto v jednom z pilotovaných komerčných letov do vesmíru už zložilo okolo 38-tisíc ľudí zo 126 krajín sveta. V tejto skupine je aj stovka "zakladateľov" projektu, ktorí za výlet na obežnú dráhu Zeme zaplatili 200-tisíc dolárov. Virgin Galactic plánuje, že s letmi začne na konci roka 2008 alebo začiatkom 2009.
Objekt sa bude nachádzať z väčšej časti pod zemou na juhu štátu pri raketovej strelnici White Sands. Spustenie výstavby bude závisieť od súhlasu ekológov a leteckých úradov. Virgin Galactic bude mať lízingovú zmluvu na prístav na 20 rokov. Prvých päť rokov bude platiť za prenájom milión dolárov a ku koncu lízingového obdobia sa táto suma zvýši v závislosti od nákladov.
Experti predpovedajú, že v nadchádzajúcich 20 rokoch sa vďaka rozvoju nového komerčného trhu vo vesmírnom priemysle v súkromnom sektore v Novom Mexiku vytvoria tisícky pracovných miest a pritečú tam stovky miliónov dolárov súkromných investícií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:58