StoryEditor

Jukos nepredá akcie Transpetrolu Russnefti

08.06.2006, 00:00

Ruská ropná spoločnosť Jukos nepredá svoj podiel v slovenskom Transpetrole firme Russnefť. Dôvodom sú nezhody so slovenskou vládou. Včera to vyhlásil šéf Jukosu Viktor Geraščenko. Transpetrol prevádzkuje slovenskú časť ropovodu Družba. "Dohoda sa neuskutoční," vyhlásil Geraščenko na stretnutí s novinármi. Firma Russnefť sa odmietla k správe vyjadriť.
Slovenský Protimonopolný úrad pritom ešte v máji odobril prevod 49-percentného podielu v Transpetrole v hodnote 105 miliónov dolárov. Dohodu však mala schváliť ešte slovenská vláda, ktorá vlastní v Transpetrole 51 percent a má až do polovice roku 2007 právo vetovať predaj podielu Jukosom.
Minister hospodárstva Jirko Malchárek v apríli vyhlásil, že vláda by mala kúpiť podiel v Transpetrole späť a nepovoliť predaj jeho akcií z účtu jednej Kremľom ovládanej spoločnosti na účet druhej. Tomuto vyhláseniu predchádzali správy z médií, ktoré sa zamýšľali nad tým, že Slovensko sa stáva príliš závislé od ruskej ropy a plynu.
Jukos kúpil podiel v Transpetrole v roku 2002 za 74 miliónov dolárov. Ropovodom pretečie ročne okolo desať miliónov ton ruskej ropy.
Jukos sa snaží predať svoj zahraničný majetok, aby tak mohol zaplatiť daňový dlh voči štátu. Ten analytici považujú za odvetu Kremľa za politické ambície hlavných akcionárov spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 23:46