StoryEditor

ThermoSolar na nových trhoch

24.04.2007, 00:00
Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov, nemecko-slovenský podnik Thermo/Solar zo Žiaru nad Hronom, je po desiatich rokoch znova na výslní nemeckého solárneho trhu. Získal na ňom takmer päťpercentný podiel a delí sa na ňom o 6. až 8. priečku rebríčka s dvoma výrobcami kolektorov.

Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov, nemecko-slovenský podnik Thermo/Solar zo Žiaru nad Hronom, je po desiatich rokoch znova na výslní nemeckého solárneho trhu. Získal na ňom takmer päťpercentný podiel a delí sa na ňom o 6. až 8. priečku rebríčka s dvoma výrobcami kolektorov. "Je to mimoriadny úspech, pretože Nemecko má dlhodobo viac ako päťdesiatpercentný podiel na európskom trhu slnečných kolektorov," vysvetľuje Milan Novák, riaditeľ Thermo/Solaru.
V krajine ich ročne pribúda do dvadsať miliónov štvorcových metrov. Spoločnosť sa dostala koncom deväťdesiatych rokov do problémov. Jej väčšinový vlastník zbankrotoval. V Regensburgu postavil montážny závod na kolektory, kapacitne presahujúci nielen vtedajšie potreby nemeckého, ale celého stredoeurópskeho trhu. Jeho podiel vo firme prevzal Johann Kollmannsberger, ktorý ju znova postavil na nohy. Thermo/Solar patril koncom minulého storočia k západoeurópskym lídrom na trhu a teraz sa mu podarilo s pôvodnou značkou znova získať dôveru bývalých zákazníkov.
"Komplikovaná finančná situácia v dobe bankrotu nemeckej matky nám síce neumožňovala investovať do technológií, ale nikdy sme neprerušili inovácie. Návrat na stratené pozície bol o to ťažší, že naši konkurenti z veľkej časti Európy mohli využívať štedré štátne stimuly do výskumu a vývoja, zatiaľ čo doma sme sa museli spoliehať iba na vlastné sily," vysvetlil Novák. Spoločnosť má silnú pozíciu, popri českom a maďarskom trhu, aj vo Veľkej Británii. Významne rastie jej predaj v Španielsku, Rakúsku, Taliansku, vo Francúzsku, v Holandsku, Poľsku, Rumunsku, Slovinsku, Ukrajine i v ďalších európskych krajinách. Exportuje i do USA, Kanady, Mexika a niektorých afrických a ázijských štátov.
Je tiež lídrom na slovenskom trhu so sedemdesiatpercentným podielom. Väčšiemu využívaniu slnečnej energie oproti iným štátom Európskej únie podľa predstaviteľov firmy bráni absencia akejkoľvek štátnej podpory. Pred dvoma rokmi fungovali na Slovensku solárne kolektory len na ploche asi sedemdesiattisíc štvorcových metrov, zatiaľ čo v porovnateľnom Rakúsku ich bolo štyridsaťnásobne viac. Podľa šéfa firmy u nás zaostávame vo využívaní solárnej energie i za Českou republikou a Poľskom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 02:12