StoryEditor

SkyEurope je stále stratová

08.11.2006, 23:00
Najväčšej nízkonákladovej leteckej spoločnosti v strednej a východnej Európe SkyEurope

Najväčšej nízkonákladovej leteckej spoločnosti v strednej a vo východnej Európe SkyEurope Airlines sa stále nedarí dostať sa do zisku. Aj keď počet prepravených cestujúcich na jej linkách z Prahy, odkiaľ začala lietať na jar tohto roka, už presiahol štvrť milióna, podľa generálneho riaditeľa firmy Christiana Mandla potrebujú SkyEurope najmenej rok na to, aby sa linky stali ziskovými.

Zisk najskôr v roku 2008
SkyEurope sa podľa Mandla posledné tri roky sústredili na rast, ktorý dosahoval 100 percent ročne. Teraz však nastal čas tento rast spomaliť na 30 percent a sústrediť sa na zisk. Spoločnosť dosiahla za tretí štvrťrok svojho fiškálneho roka stratu asi 16,5 milióna eur (asi 596 miliónov Sk). Kedy firma plánuje vykázať zisk Mandl nepovedal, iba dodal, že chcú byť ziskoví čo najskôr. Odvolal sa pritom na nemeckých analytikov, ktorí vraj firme predpovedajú zisk v roku 2008. Pod ťažkosti sa podľa českých HN podpísala najmä tvrdá konkurencia od iných nízkonákladoviek ako Ryanair či easyJet.

Riešením úspornejšie stroje
SkyEurope, ktorá doteraz stále expandovala, preto chce pribrzdiť, a to aj rast počtu prepravených cestujúcich. Na všetkých linkách prepravila za ostatný rok (do konca októbra) 2,63 milióna cestujúcich, čo je o 48,4 percenta viac než za predchádzajúcich 12 mesiacov. Za október to bolo 226 714 pasažierov. To je medziročný rast o 49,7 percenta.
Aby sa dostala do zisku, chce firma kúpiť nové úsporné lietadlá, ktoré by mali byť viac vyťažené a zvýšiť počet tzv. zrelých trhov. To sú trhy, na ktorých firma pôsobí dlhšie než rok. Napriek tomu chcú získať aj niekoľko nových trhov ako Rumunsko, Bulharsko, Ukrajina a Rusko.
Vo vyťaženosti sa firma predsa len už posunula. Ako informovala na svojej stránke, v októbri tohto roka zvýšila tento parameter na 76,1 percenta. To je zatiaľ najlepší októbrový výsledok v jej histórii. Ako však povedal na včerajšej tlačovej konferencii v Bratislave nový obchodný riaditeľ SkyEurope Karim Makhlouf, cieľom je zvýšenie vyťaženosti lietadiel v budúcom roku na 80 až 85 percent.
Čaká sa vzostup
Význam nízkonákladových dopravcov rastie po celej Európe, a tak skoro sa neskončí. Podľa šéfa letiska v nemeckom Kolíne Michaela Garvensa sa trhový podiel nízkonákladoviek zvýši do roku 2010 z terajších 15 na asi 35 percent. Podľa agentúry APA v Európe využije leteckú dopravu ročne okolo 400 miliónov ľudí, z toho 60 miliónov lieta nízkonákladovými aerolinkami.

Vizitka firmy

Druh činnosti: najväčšie stredoeurópske nízkonákladové aerolínie.
Centrála: Bratislava
Základne: Bratislava, Praha, Budapešť, Varšava a Krakov
Počet destinácií: 37
Počet cieľových krajín: 19
Počet liniek: 73
Vznik: september 2001
Počet lietadiel: 16, objednáných ďalších 21
Počet prepravených cestujúcich: (ku koncu minulého roka) vyše 3, 025 milióna
Zdroj: Sky Europe

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 13:47