StoryEditor

Investičný boom v Tornali

31.01.2007, 23:00
Počas jedného roka má vzniknúť v Tornali v Revúckom okrese do sedemsto nových pracovných miest. Garantuje to rámcová zmluva, ktorú včera podpísala samospráva s piatimi investormi. Rokovania s ďalšími dvoma sú vo finále.

Počas jedného roka má vzniknúť v Tornali v Revúckom okrese do sedemsto nových pracovných miest. Garantuje to rámcová zmluva, ktorú včera podpísala samospráva s piatimi investormi. Rokovania s ďalšími dvoma sú vo finále.

Historická udalosť
Firmy podnikajúce v textilnom priemysle, strojárstve, spracovaní odpadov a drevovýrobe majú záujem o rôzne mestské lokality. Závody plánujú umiestniť v hnedých zónach, ale aj na zelenej lúke a v budúcom priemyselnom parku. Mesto má deväť hektárov voľnej plochy, ďalších dvadsať pripravuje a zaviazalo sa finančne sa spolupodieľať na vybudovaní infraštruktúry.
Všetkých investorov pritiahla radnica niekoľkoročným vlastným úsilím. "Pre Tornaľu, ale aj celý mikroregión je to historická udalosť, ktorá pomôže znížiť obrovskú nezamestnanosť," uviedol po podpise zmluvy primátor Ladislav Dubovský. V Revúckom okrese sa ku koncu vlaňajška nezamestnanosť šplhala k 26 percentám.

Prišla práca
Jednou zo spoločností, ktorá prichádza do Tornale, je taliansko-maďarský podnik Airflyght, ktorý šije textilnú konfekciu pre koncern Benetton. Dosiaľ do jeho závodu v neďalekom prihraničnom maďarskom meste Putnok dochádzalo niekoľko rokov pracovať okolo štyristo ľudí z Tornale a okolia. Teraz si asi polovica z nich nájde prácu doma. Firma sa tiež zaviazala zamestnávať absolventov miestneho textilného učilišťa a pomáhať pri ich vzdelávaní.
Schváleniu investičných zámerov piatim firmám predchádzalo prijatie prvého programového vyhlásenia mesta poslancami. "Budeme sa uchádzať o finančnú podporu z európskych aj štátnych fondov a jednotlivé firmy aj o investičné stimuly," avizuje primátor Dubovský. Výrobné haly pre investorov postavia maďarské firmy Hevesbeton a Hevestherm, ktoré už uzavreli dohodu s mestom.

Najväčší investori
Celkovú výšku plánovaných investícií, ktorú mienia firmy vložiť do svojich projektov, nemá samospráva zatiaľ k dispozícii. Známa bude až po podpísaní čiastkových zmlúv. Najväčší investor, belgická spoločnosť LVD S2, ktorá v Tornali podniká desať rokov, plánuje svoje strojárske kapacity rozšíriť. Chce investovať do nákupu nových technológií a dať prácu ďalšej stovke ľudí.
Nemecká firma Mayser, ktorá má závod pri Rožňave, zasa chystá v Tornali, v kooperácii s ďalšou nemeckou firmou Pan-dur, výrobu plošných spojov, roliet, technických textílií a interiérových dielcov pre autá. Malo by ísť o investíciu asi za dvesto miliónov korún do dvoch výrobných hál na zelenej lúke, ktorá by mohla dať o dva - tri roky prácu viac ako stopädesiatim ľuďom.

Investori v Tornali:
Airflyght Taliansko, Maďarsko textilná výroba
AVE Rak., Maď., Slovensko odpadové hospodárstvo
Fábry Maďarsko, Poľsko spracovanie dreva, produkcia biomasy
LVD Comp. Belgicko strojárstvo
Mayser Nemecko technický textil, elektronika, autokomponenty

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:49