StoryEditor

Iracké poľnohospodárstvo je v kríze

09.06.2003, 00:00
Spojené štáty americké uvítali v rámci obnovy povojnového Iraku ponuky na rozvoj poľnohospodárskeho sektora v krajine. "Projekt spoločnosti, ktorá kontrakt získa, musí byť zameraný na zvýšenie poľnohospodárskej produktivity v Iraku, modernizáciu kľúčového agroekosystému a obnovu výkonnosti vidieckych poľnohospodárskych podnikov, ktoré by mali byť schopné produkovať, spracúvať a predávať poľnohospodárske výrobky," uviedol vo svojom vyhlásení Americký Úrad pre medzinárodný rozvoj (USAid - U.S. Agency for International Development). Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Kontrakt, ktorý by mal mať podľa predbežných odhadov hodnotu asi 40 miliónov dolárov, je v poradí už deviatym kontraktom, ktorý americký úrad USAid ponúkol v rámci obnovy povojnového Iraku. Zatiaľ najväčší kontrakt v Iraku získala americká spoločnosť Bechtel.
Najnovšia správa USAid poukazuje na to, že iracké poľnohospodárstvo sa nachádza už niekoľko desaťročí v kríze. Poľnohospodárska produkcia v krajine sa za posledné roky prudko znížila kvôli vojenským konfliktom, dlhotrvajúcim suchám a občianskym nepokojom, zatiaľ čo obchodné aktivity poškodili "prehnane vysoké transakčné náklady a sankcie Organizácie spojených národov (OSN)".
Veľkosť zavlažovanej poľnohospodárskej pôdy sa od 70. rokov znížila asi o 30 percent, pričom až 60 percent Iračanov je dnes úplne závislých od potravinovej pomoci zo zahraničia.
Počas prvých troch mesiacov by mala vybraná spoločnosť zabezpečiť semená na osev, priemyselné hnojivá a zavlažovacie zariadenia, ktoré sú potrebné na jesennú výsadbovú sezónu 2003. Počas ďalších nasledujúcich mesiacov USAid očakáva, že zmluvná spoločnosť zabezpečí technickú pomoc a odborné školenia irackým poľnohospodárom a oživí miestny trh s agroproduktmi.
Spoločnosť, ktorá kontrakt získa, bude musieť podľa rozhodnutia USAid zabezpečiť na 14 percent práce subdodávateľov medzi menšími firmami.
V Iraku je v súčasnosti skultivovaných len 4,76 hektára poľnohospodárskej pôdy. Obilie sa pestuje na 2,76 hektára zeme, zatiaľ čo zelenina len na 0,5 hektára a ovocie na 1,5 hektára pôdy.

Čo by mal kontrakt na obnovu poľnohospodárstva v Iraku priniesť po prvom roku

  • 20-percentný vzostup poľnohospodárskej produkcie v krajine
  • tržby irackých farmárov na domácom a zahraničnom trhu by sa mali zvýšiť o 50 miliónov dolárov
  • priemerná produkcia asi 30-tisíc irackých farmárskych rodín by sa mala priemerne zvýšiť až o 100 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 22:48