StoryEditor

Brusel zníži roamingové náklady o dve tretiny

13.07.2006, 00:00
Európska komisia sa nepoddala tlaku mobilných operátorov a schválila obmedzenie cien roamingových hovorov. Spotrebiteľom tak ušetrí päť miliárd eur.

Európska komisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová včera predložila návrh, ktorý by mal znížiť náklady na používanie mobilných telefónov v zahraničí o 70 percent.
Komisia odhaduje hodnotu európskeho roamingového trhu na 8,5 miliardy eur, čo je asi 328 miliárd korún, čo predstavuje 5,7 percenta celkových príjmov mobilných telekomunikácií. Nová smernica ušetrí peňaženkám spotrebiteľov zhruba päť miliárd eur.
"Som presvedčená, že zníženie roamingových poplatkov zvýhodní nielen ľudí cestujúcich po Európskej únii, ale predovšetkým zvýši konkurencieschopnosť európskeho priemyslu," hovorí Redingová. Podľa jej slov 80 percent používateľov roamingu sú firmy a najmä malé a stredné podniky pociťujú vysoké náklady pri ich činnosti v rámci vnútorného európskeho trhu.

Limit na veľkoobchodné ceny
Brusel chce týmto spôsobom zabezpečiť, aby ceny, ktoré spotrebitelia platia za roaming v rámci EÚ, neboli oveľa vyššie než ceny za vnútroštátne hovory. Európska komisia vo svojom vyhlásení uvádza, že vysoké roamingové poplatky zasahujú minimálne 147 miliónov obyvateľov EÚ, z čoho 110 miliónov tvoria podnikatelia, a ak návrh podporí Európsky parlament a ministri členských krajín, regulácia vstúpi do platnosti zhruba v polovici budúceho roka.
V praxi by minúta roamingového hovoru nemala stáť viac než 49 centov (19 Sk), miestny hovor v cudzine 33 centov (13 Sk) a prijímaný hovor 16,5 centu (6,40 Sk).
Podľa EK na Slovensku priemerná cena minúty prijímaného hovoru podľa EK dosahuje 64 centov (24,70 Sk) a v Česku 67 centov (25,90 Sk). Najlacnejšie sa dá telefonovať na Cypre za 24 centov a najdrahšie na Malte za 1,11 eura.
Komisia navrhuje stanovenie limitu na veľkoobchodné poplatky, ktoré si mobilní operátori navzájom účtujú za používanie svojich sietí. Výška poplatku by sa mala odvíjať od sadzby za prepájanie hovorov z iných sietí v danej krajine. To znamená, že operátori by mali byť schopní pokryť svoje náklady nezávisle od výšky sadzby.

Spotrebitelia sa môžu tešiť
Komisia navrhla aj limit na maloobchodnej úrovni. Operátori budú smieť pripočítať k veľkoobchodným nákladom prirážku do 30 percent, čo je podľa komisie marža bežná pri vnútroštátnych hovoroch. Táto prirážka sa bude týkať prichádzajúcich aj odchádzajúcich roamingových hovorov.
Podľa vyhlásenia komisie maloobchodná prirážka vstúpi do platnosti v rovnakom dni ako príslušná nová legislatíva. V prípade odchádzajúcich hovorov dostali operátori šesťmesačné prechodné obdobie, po ktorom limit vstúpi do platnosti automaticky.
EK je presvedčená, že nezávisle od týchto obmedzení operátori budú schopní naďalej voľne konkurovať a upravovať ceny podľa vývoja hospodárskej súťaže v sektore. "Dávame operátorom poslednú šancu dokázať, ako vážne myslia samoreguláciu. Ak to myslia vážne, regulácia nebude mať prakticky žiadny dosah," cituje agentúra Reuters vyhlásenie prezidenta EK Josého Manuela Barrosu na včerajšej tlačovej konferencii.
Ďalšou novinkou je povinnosť operátorov podrobne informovať svojich klientov o aktuálnej výške roamingových poplatkov a o každej zmene. Národné regulačné úrady budú musieť pozorne sledovať vývoj roamingových sadzieb za správy SMS a MMS.
Ako HN povedal hovorca T-Mobile Milan Hric, spoločnosť sa v spolupráci s partnermi snaží znižovať roamingové ceny. Reguláciu trhu v akejkoľvek forme považujú za kontraproduktívnu, keďže brzdí konkurenčnú súťaž a inovácie. Podľa jeho slov od 1. júna firma súhlasila s plošným znížením veľkoobchodných cien: od októbra 2006 bude horná hranica minúty roamingového hovoru 45 eurocentov
a od októbra 2007 iba 37 eurocentov. Priemerné ceny roamingových hovorov tak klesnú asi o polovicu.
Spoločnosť Orange sa zatiaľ k veci odmietla vyjadriť s tým, že sa tak stane až po preštudovaní predmetných dokumentov z Bruselu.

Od buka do buka?
Podľa Reuters boli reakcie na rozhodnutie komisie zmiešané. Kým spotrebiteľské organizácie návrh privítali, operátori ho kritizovali a varovali pred možnosťou zdraženia cien za ostatné služby.
Brusel argumentuje, že aj napriek oznámeniam operátorov o zlacňovaní roamingových hovorov je priemerná maloobchodná cena 1,15 eura (44,41 Sk) za minútu, čiže päťnásobne vyššia než veľkoobchodné náklady. V priemere sú roamingové poplatky zhruba štvornásobne vyššie než vnútroštátne tarify.
Napríklad minúta lokálneho hovoru v Poľsku stojí zhruba 19 centov (7,33 Sk), no Nemec tu za rovnaký hovor zaplatí 34 centov až 2,56 eura (13,13 až 98,86 Sk). To znamená, že cudzinec zaplatí troj- až deväťnásobne viac než Poliak. Podobné ceny zažíva aj Francúz v Taliansku. Kým typický lokálny hovor stojí približne desať centov, no Francúz zaň zaplatí 50 centov až 1,18 eura.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 19:42