StoryEditor

Nový hlinikárenský gigant

12.02.2007, 23:00

Indické priemyselné podniky sú čoraz silnejšie a kupujú západné podniky. Nie je to tak dávno, čo Tata Steel prevzal anglo-holandskú oceliareň Corus. Teraz prišla na rad oblasť neželezných kovov.
Najväčší indický výrobca neželezných kovov Hindalco Industries prevezme najväčšieho svetového výrobcu valcovaných hliníkových produktov Novelis takmer za šesť miliárd dolárov, v prepočte 160,3 miliardy korún, vrátane dlhov Novelisu v hodnote približne 2,4 miliardy dolárov. Podľa vyhlásenia Hindalca akcionári kanadského Novelisu dostanú za každú akciu 44,93 dolára v hotovosti.

Nový gigant na obzore
Hindalco s trhovou kapitalizáciou vyše dvadsať miliárd dolárov sa spojením s Novelisom stane najväčším svetovým výrobcom valcovaných hliníkových produktov, jedným z najväčších výrobcov hliníka v Ázii a indickou jednotkou v oblasti výroby medi.
Šéfovia oboch spoločnosti vyjadrili spokojnosť s transakciou. Z hľadiska Novelisu je Hindalco dynamická spoločnosť a umožní mu expanziu na ázijských trhoch. Z opačnej strany zas akvizícia Indom ponúka možnosť vstúpiť na lukratívne západné trhy.
"Ide o najväčšiu akvizíciu severoamerickej spoločnosti zo strany Indie a katapultuje nás do zoznamu najvýznamnejších firiem Fortune 500," cituje šéfa materskej skupiny Aditya Birla Group Kumara Mangalama Birlu internetová stránka BBC News.
Napriek nepochybným výhodám však akcie Hindalca včera ráno stratili deväť percent. Obidve strany pritom poukazujú na to, že spoločnosti sa dopĺňajú z geografického aj produktového hľadiska. Podľa vyhlásenia Hindalca je kanadská firma s trhovým podielom 19 percent svetovou jednotkou v oblasti výroby valcovaných hliníkových produktov a recyklácie hliníkových plechoviek. Novelis ročne zrecykluje vyše tridsať miliárd použitých nápojových plechoviek.
Hindalco má na indickom trhu 60 percent a keďže patrí medzi najlacnejších výrobcov primárneho hliníka, začína si budovať vo svete silnú pozíciu.
Transakciu schválili správne rady oboch firiem, no k slovu sa ešte musia dostať akcionári Novelisu. Na základe kanadských zákonov musí 66,7 percenta akcionárov akvizíciu schváliť. Okrem nich vyžaduje akvizícia súhlas protimonopolných úradov.
Spoločnosti očakávajú, že akvizíciu ukončia v priebehu druhého štvrťroka.

Základné údaje
Hindalco
- založený v roku 1958
- pracuje v oblasti výroby hliníka a medi
- vlani zaznamenal zisk zhruba 2,6 miliardy dolárov
- je súčasťou nadnárodnej skupiny Aditya Birla Group
- materský koncern má 85-tisíc zamestnancov a pracuje v 20 krajinách
Novelis
- spoločnosť pracuje v jedenástich krajinách
- má približne 12 500 zamestnancov
- v roku 2005 vykázal tržby 8,4 miliardy dolárov
- v 3. štvrťroku 2006 zaznamenal stratu 102 miliónov dolárov
- zameriava sa na výrobu valcovaných hliníkových produktov
- operuje v Severnej a Južnej Amerike, Európe a Ázii
Zdroj: Hindalco, Novelis

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:22