StoryEditor

Mittalu sa darilo, Arceloru už menej

15.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Najväčší svetový výrobca ocele Mittal Steel vytvoril v prvom štvrťroku prevádzkový zisk miliardu dolárov (asi 29,1 miliardy Sk). To je oproti štvrtému štvrťroku 2005 nárast takmer o 17 percent, v 1. štvrťroku však išlo o sumu 1,7 miliardy dolárov.
Celkové tržby vzrástli takmer o 20 percent na 8,43 miliardy dolárov, medziročný nárast presahuje 31 percent. Čistý zisk sa v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka zvýšil o 14 percent na 743 miliónov dolárov, medziročne je však o 35 percent nižší.
Generálny riaditeľ Lakšmí Mittal uviedol, že podnik dosiahol solídny výsledok napriek cyklickému útlmu na trhoch v Afrike a Ázii. "Výsledky však podporil viac než 50-percentný medzikvartálny rast prevádzkového zisku na americkom kontinente a v Európe," povedal Mittal. Podľa jeho slov v druhom štvrťroku porastie prevádzkový zisk rýchlejšie než v prvom a prevádzkové podmienky sa ešte viac zlepšia v treťom štvrťroku.
Mittal spolu s výsledkami hospodárenia oznámil, že od regulačných orgánov v USA získal povolenie na akvizíciu svojho európskeho konkurenta Arcelor. Na druhej strane americké ministerstvo spravodlivosti ešte stále posudzuje oblasti, kde sa činnosť Arceloru a Mittalu v Severnej Amerike prekrývajú. Pokiaľ by sa mali objaviť problémy, podnik má pripravený postup, ako obavy úradov rozptýliť. Mittal ešte stále čaká na vyjadrenie regulačných orgánov v Európe.
Mittal zaň ponúka asi 20 miliárd eur (748,5 miliardy Sk), no manažment Arceloru tvrdí, že ponuka je nevýhodná a bráni sa prevzatiu. Spoločnosť tento týždeň navrhla, že ak Arcelor prestane klásť odpor, ponuku zvýši. Podľa Lakšmího Mittala sú odhodlaní nekompromisne postupovať v snahe prevziať Arcelor a v tejto záležitosti čaká významnejší pokrok už v krátkom čase.
Čistý zisk Arceloru sa v prvom štvrťroku medziročne znížil o 19,8 percenta na 761 miliónov eur, no prekonal očakávania analytikov.
Zisk Arceloru pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) sa medziročne znížil z 1,697 na 1,427 miliardy eur, no prekonal 1,33 miliardy eur, ktoré očakávali analytici. Tržby stúpli o 17,3 percenta na 9,57 miliardy eur.
Svetová oceliarska dvojka predstavila plán spätného odkúpenia akcií. Arcelor v piatok vyhlásil skúpenie až 150 miliónov akcií s maximálnou cenou 50 eur na akciu, čiže celkovo za 7,5 miliardy eur.
Pôvodne chcel Arcelor zaplatiť akcionárom päť miliárd dolárov, pokiaľ nevyjde snaha Mittal Steel na nepriateľskú akvizíciu. Hovorca Arceloru teraz vysvetlil, že spätné odkúpenie akcií sa uskutoční nezávisle od toho, ako úsilie Mittal Steel dopadne. Valné zhromaždenie akcionárov, na ktorom sa bude navrhované skupovanie akcií schvaľovať, Arcelor zvolal na 19. mája. Ak sa nezíde aspoň 50 percent akciového kapitálu, Arcelor zvolá druhé stretnutie na koniec júna.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:32