StoryEditor

Slováci zachraňovali Čechov pred tmou

27.07.2006, 00:00
V utorok popoludní vypadla v Česku časť elektrickej rozvodnej siete. V horúčavách vypovedala službu jedna z rozvodných liniek. Slovenská elektrizačná a prenosová sústava rýchlo Čechom elektrinu predala.

V utorok popoludní vypadla v Česku časť elektrickej rozvodnej siete. V horúčavách vypovedala službu jedna z rozvodných liniek. Spoločnosť ČEPS, ktorá rozvody napätia prevádzkuje, vyhlásila stav núdze. Slovenská elektrizačná a prenosová sústava rýchlo Čechom elektrinu predala.
"Poskytli sme havarijnú regulačnú elektrinu z regulačných zdrojov na základe zmluvy pre riešenie havarijných situácií v prenosovej sústave,"potvrdil hovorca Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy Igor Gallo. "Do Česka takto pretieklo 1 050 megawatthodín havarijnej regulačnej elektriny," dodal a s odvolaním sa na obchodné tajomstvo nechcel prezradiť cenu.
Českí energetici mali Slovákom podľa informácií českých Hospodářskych novín zaplatiť za jednu megawatthodinu krízovej elektriny 300 eur. Regionálna česká cena elektriny sa pohybuje okolo 36 eur/MWh. Slovenská elektrizačná a prenosová sústava by si tak mala polepšiť o 277-tisíc eur.
Havarijný stav trval v Česku do utorňajšej noci. Gallo potvrdil, že Česi už v priebehu včerajška žiadnu krízovú elektrinu nekupovali. Slovenská strana nečaká, že by sa situácia za riekou Moravou mala znova zhoršiť a že by bola ČEPS nútená znova nakupovať za hranicami. Okrem Slovenska krízovú elektrinu Česku predali aj Poľsko a Bavorsko.
Slovensko má s Českom nadštandardne dobre prepojené elektrické vedenia. Dôvodom je ich spoločná história. Ako dodávatelia krízovej elektriny v čase núdze sa preto vzájomne k sebe obidve krajiny hodia viac ako ktorékoľvek iné. Pred pádom železnej opony boli snahy prepojiť elektrizačné sústavy aj v rámci hospodárskeho zoskupenia štátov RVHP. Zostalo však len pri plánoch a zmluvách, ktoré sa nikdy nenaplnili.
Havárie sa nevyhýbajú ani iným krajinám. Napríklad centrum Madridu pred dvomi rokmi v júli zachvátil silný požiar, ktorý vypukol v transformačnej stanici. V uliciach hlavného mesta Španielska vypadla elektrina a zavládol chaos. Rok predtým sa do tmy ponorilo prakticky celé Taliansko.

Výpadky prúdu za päť rokov
21. január 2002
Dvojhodinový výpadok prúdu ochromil život polovice Brazílie vrátane Ria de Janeiro a Sao Paula. Výpadok spôsobilo vysadenie turbín vodnej elektrárne Itaipú.

16. marec 2002 Veľká časť Kolumbie vrátane metropoly Bogota bola bez prúdu po poruche transformátorov.

3. február 2003 Celé Alžírsko bolo niekoľko hodín bez prúdu, zlyhala hlavná elektráreň v krajine.

14. - 16. august 2003 Výpadok elektriny trvajúci 42 hodín postihol viac než 50 miliónov ľudí v New Yorku, piatich amerických štátoch a v kanadskej provincii Ontario vrátane Toronta a Ottawy.

23. september 2003 Takmer štyri milióny Dánov a Švédov sa na niekoľko hodín ocitli bez prúdu.

28. september 2003 Prakticky celé Taliansko sa ponorilo do tmy. Vyše päťhodinový výpadok spôsobila porucha na vedení medzi Švajčiarskom a Talianskom. Postihnutých bolo 57 miliónov ľudí.

31. máj - 1. jún 2004 Havária dvoch agregátov vodnej elektrárne Inguri prerušila dodávky prúdu v celom Gruzínsku. Boli obnovené po štyroch hodinách.

13. august 2004 Štvrť milióna domácností a podnikov v štyroch austrálskych teritóriách postihol vyše hodinový výpadok prúdu spôsobený poruchou prenosového zariadenia.

2. september 2004 Asi milión ľudí sa ocitlo na pár minút až niekoľko hodín bez prúdu v nemeckej spolkovej krajine Porýnie a v celom Luxembursku.

25. máj 2005 Veľká časť Moskvy zostala bez prúdu a vody, postihnuté boli dva milióny Moskovčanov. Výpadok zavinila havária v trafostanici Čagino na juhu ruskej metropoly.

24. júl 2005 Gruzínsko sa pre problém na sieti vysokého napätia ocitlo na niekoľko hodín bez elektriny.

21. august 2005 Bez elektriny zostala gruzínska metropola Tbilisi a východné oblasti krajiny, celkom asi dva milióny ľudí. Na vine bol silný vietor.

25. august 2005 Pol milióna ľudí sa na juhu Kalifornie ocitlo bez prúdu. Dôvodom bola porucha na jednom z vedení vysokého napätia. Dodávky energie boli obnovené zhruba po hodine. Na vine bolo okrem vysokého odberu aj teplo.

12. september 2005 Náhodné preseknutie kábla spôsobilo dvojhodinový výpadok elektrického prúdu vo veľkej časti Los Angeles, kde žije asi sedemnásť miliónov ľudí.

25. máj 2006 Rozsiahly výpadok prúdu zastavil vlaky medzi New Yorkom a Washingtonom na viac než dve hodiny. Postihol tak tisíce ľudí, niektorí zostali uväznení v tuneloch.

23. júl 2006 Newyorskú štvrť Queens a niektoré oblasti amerického stredozápadu zasiahli významné výpadky elektriny. Vo vnútrozemí ich spôsobilo búrlivé počasie, v New Yorku išlo o technickú poruchu.

25. júla 2006 Rozvodnú sieť v Česku ochromil mimoriadny výpadok.

01 - Modified: 2003-03-25 12:46:09 - Feat.: 0 - Title: Irak, to je ropa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 05:21