StoryEditor

Európa môže čeliť nedostatku nafty

12.08.2005, 00:00

Európa môže do 10 rokov čeliť vážnemu nedostatku nafty pokiaľ výraznejšie nezvýši investície do rafinérií, oznámila poradenská spoločnosť Wood Mackenzie, informoval o tom ekonomický denník Financial Times.
V štúdii, ktorú spoločnosť zverejnila začiatkom týždňa, sa uvádza, že súčasné investičné plány môžu viesť k nedostatku nafty v Európe, ktorej bude už v roku 2015 chýbať asi 50 miliónov ton nafty, čo je odhadom asi jedna pätina predpokladaného dopytu.
V súčasnosti sa na starom kontinente spotrebuje asi 200 miliónov ton nafty ročne, avšak toto množstvo by sa malo zvýšiť, keďže európske vlády čoraz viac vyzývajú vodičov, aby používali vozidlá na naftový pohon. Medzinárodná agentúra pre energetiku očakáva, že dopyt po benzíne sa v tomto roku zníži asi o jedno percento, zatiaľ čo dopyt po nafte sa v rovnakom období zvýši skoro o tri percentá.
"V budúcnosti bude pravdepodobne nedostatok nafty, keďže ešte stále sa Európa nezamerala na zvýšenie investícií na zvýšenie jej produkcie," upozornil Aileen Jamieson, ktorý sa podieľal na vypracovaní štúdie spoločnosti Wood Mackenzie.
V súčasnosti je daň na naftu v európskych štátoch oveľa nižšia než na benzín, aby vodiči prejavili vyšší záujem o túto pohonné látku, ktorá je ohľaduplnejšia k životnému prostrediu než benzín. Štúdia sa obáva, že európske vlády by sa mohli stať obeťou vlastnej ústretovosti k vodičom, najmä ak nebudú schopné už za desať rokov pokrývať narastajúci dopyt po "čistejšej" pohonnej látke. Toto zistenie by mohlo navyše schladiť nadšenie aj v USA, ktoré dnes vyzývajú k vyššej spotrebe nafty kvôli neustále sa zvyšujúcej cene benzínu. Medzi podporovateľmi využívania nafty je aj americký prezident George W. Bush.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 06:34