StoryEditor

Warner sa zas pokúša o EMI

20.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Britské hudobné vydavateľstvo EMI včera oznámilo, že americký konkurent Warner Music prejavil záujem o jeho prevzatie. Návrh, ktorý je ďalším krokom v sedem rokov trvajúcom boji oboch hudobných vydavateľstiev o vzájomné akvizície, však zatiaľ nie je záväzný.
Analytici špekulovali, že EMI dostane predbežnú akvizičnú ponuku, pretože v posledných piatich týždňoch už dvakrát varoval pred slabým ziskom. Zároveň však upozorňujú na to, že konkurencia na trhu môže zmariť snahy o spojenie oboch spoločností rovnako, ako sa to stalo už v minulosti.
EMI a Warner Music sa snažili spojiť už v roku 2000 a svoj pokus zopakovali o tri roky neskôr. Aj v minulom roku medzi sebou bojovali o vzájomnú akvizíciu v hodnote až 4,6 miliardy dolárov, v prepočte 120,2 miliardy korún. Nádej na dokončenie transakcie však v júni ukončilo rozhodnutie európskeho Súdu prvej inštancie, ktorý zamietol súhlas Európskej komisie s fúziou hudobných divízií japonského Sony a nemeckého Bertelsmannu z roku 2004. Z fúzie vzniklo druhé najväčšie hudobné vydavateľstvo sveta Sony BMG. Rozhodnutie súdu vyvolalo aj obavy, či regulačné úrady umožnia ďalšiu konsolidáciu v odvetví, a tak EMI a Warner radšej ukončili rokovania o spojení.
EMI je tretie najväčšie hudobné vydavateľstvo na svete a do jeho tímu patria hviezdy ako skupina Coldplay, Robbie Williams či speváčky Kylie Minogue a Norah Jonesová. Svetová štvorka Warner Music má zmluvne zaviazanú Madonnu alebo skupinu Red Hot Chili Peppers.
EMI má v posledných mesiacoch problémy pre slabšie tržby z nových nahrávok a poklesu predaja tradičných hudobných nosičov, pod ktoré sa podpísalo najmä sťahovanie hudby z internetu.
Spojením EMI a Warner Music by vznikla spoločnosť, ktorá by sa veľkosťou vyrovnala gigantom ako Universal Music a Sony BMG. Jej trhový podiel by sa pohyboval okolo 25 percent. Zároveň by sa znížil počet veľkých svetových hudobných vydavateľstiev na tri.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 17:32