StoryEditor

V New Orleanse nemá kto robiť

30.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najmä podniky služieb lákajú utečencov z New Orleansu pred hurikánom Katrina späť do mesta. Sieť rýchlych bufetov Burger King ponúka každému, kto sa vráti a vstúpi do jej služieb aspoň na rok prémiu 6 000 dolárov. Rovnakým spôsobom sa usiluje získať pracovné sily aj McDonald's. Nemecký denník Süddeutsche Zeitung uviedol, že popri cestách v spustošenom meste je množstvo jednoduchých inzerátov, ktorými podniky ponúkajú voľné pracovné miesta.
Predstaviteľ mesta uviedol, že New Orleans sa nachádza v absurdnej situácii. Po hurikáne sa dostalo medzi nezamestnaných okolo 300-tisíc ľudí, no teraz, keď by sa mali zapojiť do obnovy a výstavby mesta, ich jednoducho niet. Navyše, pomoc od federálnej vlády dostávajú aj tí, ktorí ju nepotrebujú. Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA), ktorá organizuje obnovu postihnutých území, vyčlenila dve miliardy dolárov pre zbrojársky koncern Northrop Grumman, ktorý má 18-tisíc zamestnancov a na morskom pobreží prevádzkuje tri lodenice, ktoré vyrábajú pre americké námorníctvo. Zatiaľ čo firma sa dostáva k peniazom veľmi ľahko, mnohí malí a strední podnikatelia bojujú s byrokraciou. Teraz im pre nedostatok finančných zdrojov hrozí bankrot.
Americký denník New York Times napísal, že šek na 2 535 dolárov na odstránenie škôd dostalo aj 30-tisíc domácností v mestečku Jackson a jeho okolí v štáte Mississippi. Hurikán Katrina im spôsobil výpadok v dodávke elektrickej energie, takže jedinou škodou boli pokazené potraviny v chladničkách. Obyvatelia Jacksonu potom odškodnenie použili na nákup šperkov, zbraní a drahej zábavnej elektroniky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 02:15