StoryEditor

Väčšina kaprov je z českých rybníkov

14.12.2005, 23:00
Väčšina živých rýb, ktoré sa objavia v predaji a neskôr aj na štedrovečernom stole, bude z Česka a Poľska. Tajomník Slovenského rybárskeho zväzu Ferdinand Baláž odhaduje, že sa pred tohtoročnými Vianocami, podobne ako vlani, dostane na trh asi dvetisíc ton živých rýb.
Väčšina živých rýb, ktoré sa objavia v predaji pred Vianocami a neskôr aj na štedrovečernom stole, bude z Česka a Poľska. Tajomník Slovenského rybárskeho zväzu Ferdinand Baláž odhaduje, že sa pred tohtoročnými Vianocami, podobne ako vlani, dostane na trh asi dvetisíc ton živých rýb. Tradičnou štedrovečernou rybou aj naďalej ostáva kapor.
Z českých rybníkov tento rok dodávatelia doviezli viac ako 1 500 ton rýb. Veľkým dovozcom živých rýb, s ktorým spolupracujú obchodné reťazce Tesco Stores SR, Ahold Retail Slovakia, Metro Cash & Carry Slovakia, Kaufland a niektoré predajne COOP Jednota Slovensko, je nitrianska firma Kolter. Zástupcovia veľkých predajných sietí potvrdili, že väčšinu ich ponuky budú tvoriť práve ryby z Českej republiky. "Kaprami nás zásobujú firmy, ktoré sú priamymi importérmi, prípadne producentmi," konštatoval Vladimír Kocúrek z COOP Jednota Slovensko. Tesco bude predávať kapry hlavne z Rybníkářství Hluboká, Rybářství Tábor a Rybářství Treboň.
Podľa rezortu pôdohospodárstva slovenskí producenti dodajú na trh približne 240 ton kaprov. Asi 50 ton ponúkne zo svojich prebytkov rybársky zväz. Podľa Mateja Grentzera zo spoločnosti Edemi zásobili tento rok slovenský trh 30 tonami kapra, 35 tonami tolstolobika a jednou tonou šťúk z vlastného chovu. Rybáreň svätého Petra v Jelke, ktorá sa zameriava na chov pstruhov, sivoňov, kaprov, zubáčov a jeseterov, začína vianočný predaj rýb v piatok. Aj na základe skúseností z uplynulých rokov Tomáš Antal odhaduje, že pred Vianocami predá zhruba dve tony živých rýb. Asi polovicu z predaného množstva budú tvoriť kapry.
Za kilogram kapra by spotrebitelia nemali zaplatiť viac ako minulý rok. "Máme záujem o to, aby cena živých rýb nešla hore, skôr sa budeme usilovať stlačiť ju dole," tvrdí Baláž z rybárskeho zväzu. Udržať cenu minimálne na vlaňajšej úrovni považuje za potrebné aj preto, že po kampani Greenpeace zameranej na prítomnosť škodlivých látok v kaproch majú ľudia väčšie obavy ich kupovať. "Aktivity Greenpeace určite budú mať dosah na množstvo predaných rýb," dodal.
Udržať cenu na vlaňajšej úrovni sa snaží aj rybáreň z Jelky. "Aj keď náklady mierne vzrástli, nemôžeme cenu zvyšovať, inak by sme neboli konkurencieschopní," povedal Antal. Konateľ spoločnosti Exmat Rudolf Mišura potvrdil, že za kilogram kapra dovezeného z ČR a predávaného v žilinskom regióne zaplatia spotrebitelia toľko, čo vlani, teda 89 korún. Spoločnosť Edemi ceny rýb medziročne tiež neupravovala, za kilogram kapra pýta 80 a za tolstolobika 50 korún.
Včera začali predávať živé kapry obchodné siete Ahold a Tesco. Zástupcovia oboch spoločností sa netaja tým, že chcú ryby ponúkať za najnižšie ceny v regióne a plánujú ich upravovať podľa miestnej konkurencie. Pred hypermarketmi Tesco aj Hypernova včera predaj odštartoval s cenou 99 korún za kilogram. V maloobchodnej sieti spotrebných družstiev COOP Jednota sa začne s predajom rýb individuálne podľa lokalít, ale aj podľa požiadaviek spotrebiteľov. "V Žarnovici sme začali s predajom včera, v Prievidzi a Krupine začneme 20. decembra," povedal Kocúrek. Pred supermarketmi Billa by sa živé ryby mali objaviť až v pondelok. Ich predaj však podľa obchodného riaditeľa Petra Seidnera nezabezpečuje reťazec, ale prenajíma plochy iným predajcom.

Spotreba rýb rastie, ale len veľmi pomaly
V spotrebe rýb Slováci ešte stále zaostávajú za obyvateľmi vyspelých európskych krajín. Slovák v priemere skonzumuje asi štyri kilogramy rýb ročne, teda o dva kilogramy menej ako je odporúčaná minimálna spotreba. Vo viacerých štátoch Európy ročná spotreba presahuje 20 kilogramov na osobu. Podľa obchodníkov záujem o živé ryby pred Vianocami každoročne stúpa, ale nie rovnako vo všetkých lokalitách. Manažérka vonkajších vzťahov Tesca Oľga Hrnčiarová tvrdí, že sa veľmi dobre predávajú v Bratislave, Žiline, Trnave, Nitre, ale aj v Dubnici nad Váhom. "Záujem o kapry je hlavne v západnej časti Slovenska a vo väčších mestách," dodala. Ahold ešte nemá predaj živých rýb s čím porovnávať, pretože predaj kaprov odštartoval prvýkrát vlani. Obchod spotrebných družstiev už niekoľko rokov zaznamenáva, že mierne stúpa predaj mrazených rýb. Podľa Kocúreka je to spôsobené meniacimi sa stravovacími návykmi predovšetkým mladých rodín.

Medziročné porovnanie produkcie, dovozu, vývozu  a spotreby kaprov 
  2003 2004
Produkcia kaprov v SR na priamu ľudskú spotrebu  133 241
Dovoz kaprov z ČR (živé, chladené, mrazené) 1 637 1 167
Spotreba kaprov na Slovensku 2 834 2 590
Vývoz živých kaprov 18 30
Zdroj: Štatistický úrad SR, colná štatistika a MP SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 06:50